StoryEditorOCM
Preporukeoživimo centar grada

Ovaj splitski restoran radi cijelu zimu, a posjetitelje privlači top-ponudom po povoljnim cijenama i posebnom atrakcijom

Piše Tea Sumić Miletić/Sponzorirani sadržaj
24. studenog 2025. - 17:11

Lijepo je čuti da u zimi opustjelom centru grada, osim onih koji nakratko otvore tijekom prosinca, postoje i objekti koji rade i plove dalje punim jedrima. Takvi znaju da će posjetitelje najlakše privući nešto povoljnijom ponudom i zanimljivim konceptom, no, nažalost, mogu se nabrojiti na prste. Ipak, vrijedi ih spomenuti jer za njih vrijedi znati, osobito kad im je plan i program za svaku pohvalu. 

image
Privatni album

Znate li za Makarun, restoran s možda najljepšim dvorom u staroj gradskoj jezgri Splita? Ne samo da imaju dvor kakav se poželjeti može, nego i fantastičnu teracu, na kojoj, pored ostalog, organiziraju nešto sasvim posebno - radionice na kojima popularna “Baba” Tanja Farac, majka jednog od vlasnika restorana, polaznike podučava kako se na tradicionalan način pripremaju makaruni.  

image
Privatni album

Radionice su, da stvar bude bolja, potpuno besplatne, a na njima polaznici zajedno mijese tijesto i oblikuju makarune te ih potom s guštom zajedno jedu.

Kako nam objašnjavaju, na radionice ih je potaknula činjenica da ove godine slave jubilarni deseti rođendan i uz nju vezana želja da na taj način nešto vrate zajednici. Dodaju i kako polaznici uživaju u jednoj od tri verzije jela - ribljoj, mesnoj ili vege te kušaju svojih ruku djelo. Iako su očekivali da će najveći hit biti mesna na pašticadu, ili jadranska, s kozicama i škampima, publiku obično najviše oduševe crveni vege makaruni s puno povrća iz njihova organskog vrta smještenog samo 1 kilometar dalje, na Marjanu. Baba Tanja, naravno, ne "priznaje" takve vege izvedbe, ali kuhinja ih ipak radi, a posjetitelji ih obožavaju.

image
Privatni album

Međutim, čak i bez tog atraktivnog mamca u vidu radionica, u Makaruna se ne mogu požaliti na promet: ručkovi su redoviti, gosti dolaze, a svaka specijalna ponuda za koju su se odlučili - poput one u sklopu manifestacije Štorije o’ spize - izazvala je veliki interes. Restoran je pun, ljudi pričaju o njemu, a to je, zapravo, poanta - da se radi, da je neki "muving", da ne stoji prazno i pusto.

image
Privatni album

U restoranu vjeruju kako je ključ uspjeha u tome što nisu htjeli pristati na kompromise s namirnicama pa i sada izvan sezone koriste sastojke koji su iste kvalitete kao ljeti, ali su, zahvaljujući usavršavanjima koja redovito prolaze kad tijekom siječnja nakratko zatvore zbog godišnjeg odmora, naučili svaki od namirnica s kojima rade iskoristiti do samog kraja, što im je u konačnici omogućilo sniziti cijene, a zadržati ponudu na vrhunskoj razini. Jedan od primjera je način na koji obrađuju frišku bijelu ribu pri čemu preciznim radom jedna riba udahne život u barem 6 ili 7 različitih komponenti počevši od fileta na gradele preko hladno serviranih carpaccia ili tartara, tempure, guste juhe, ribljeg umaka na brujet pa sve do polpeta od ribe. 

image
Privatni album

Što se tiče gore spomenute specijalne ponude, ta je u vidu degustacijskog menija s četiri slijeda za 35 eura ili onog s tri slijeda uparenig s tri vina za 49 eura. Uparivanja s vinima donose u suradnji s vodećim hrvatskim vinarima - Ante Sladić, Volarević, Griffin i Korta Katarina. 

Osim prilagođene ponude i uvijek do zadnjeg mjesta bukiranih radionica - na kraju kojih se, nismo vam to stigli spomenuti, biraju najbolji makaruni, a onaj tko ih je napravio osvaja nagradu, večeru za dvoje - Makarun cijelu zimu održava atraktivne događaje, a sljedeća je na redu vrlo posebna večera s Tončijem Marijanom, jednim od najvećih vinara u Hrvatskoj, ali i šire. 

image
Privatni album

Tijekom večere poslužit će se pet vina vinara koji postavlja najviše standarde u svijetu enologije i koja će on osobno predstavljati, a sous chef Franko Brečić i talentirani mladi kuhar Karlo Matulić će uz svako od tih vina pripremiti posebnu kreaciju, kombinaciju novih ideja i izvedenica njihovih najuspješnijih jela. Večera će se održati u četvrtak u 18:30, a cijena je 78 eura po osobi.

image
Privatni album

- Poanta cijele ove priče je vratiti domaći svit u centar grada, stvoriti im naviku dolaska i ponuditi kvalitetu koja je pristupačna, te program koji je zanimljiv i pun života - zaključuju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 04:14