Kuhanje je, kažu, poput glazbe. Svi imamo iste note, ali okus ovisi o tome kako ih spojimo. Možete imati najkvalitetnije meso, savršeno povrće i recept koji se prenosi generacijama, ali bez pravog začina sve ostaje nedorečeno i bez one čarolije koja jelo čini posebnim. Upravo su začini „ono nešto” što svakom jelu daje karakter. Kad su u pitanju recepti, začini najčešće nisu u prvom planu, ali su tajni sastojak svake kuhinje i presudan detalj koji obične sastojke pretvara u pravu gastro-priču na tanjuru.
Krenuli smo zato u đir po Splitu da ispitamo koje začine Splićani najviše koriste u svojim kuhinjama. Odgovori su, kao i navike kuhanja, bili različiti, ali svi su se složili oko jedne stvari. Postoji jedan začin koji svi koriste u kuhinji i kojem nitko ne može odoljeti. I da, koriste ga sve generacije, u klasičnim jelima i modernom receptima.
Prvo smo otišli do splitskog Pazara, računajući da ćemo tamo najbolje osjetiti pravi puls grada i pronaći građane koji će s nama podijeliti svoje kulinarske tajne. A tako je i bilo. Evo što smo otkrili...
“Bez Vegete ništa” Anica (67)
– Ja uvik kažem, Vegeta ide u sve osim u kolače. A i to bi tribalo jednom probat, možda bi ispali bolji – smije se Anica, umirovljenica s Pujanki, pa dodaje da danas svi previše kompliciraju s receptima, a pravo se kuhanje, po njoj, radi “odokativno”.
– Triba znat šta s čim ide i ne pretjerivat. Sve je u mjeri. I uvik, ali uvik, triba probat jelo jer ako ne probaš, kako ćeš znat da valja – govori nam.
“Ja volin kombinirat, ali baza je uvik ista” Nikola (44)
– Ja san lud za začinima. Iman ih pun ormarić. Baš volim eksperimentirati s njima. U zadnje vrime me uhvatila ludavica za začinjenijom spizom pa najviše koristim kurkumu, kim, curry, chili, itd. Ali, šta god da radija, uvik stavin Vegete. Ona mi je baza svega – govori nam Nikola, pravi zaljubljenik u kuhanje, pa dodaje kako najviše gušta u pripremi modernih jela.
“Bez strpljenja nema kužine” Dragica (74)
– Ja san ti stara škola. Kuvan polako, na laganu vatru. Uvik rečen, triba pustit da se sve ‘sprijatelji’ u teći. Moj trik kad kuvan juhu, uvik dodan kap maslinova ulja i zrnce šećera, da ‘zaokruži’ okus. Od začina najviše koristin Vegetu, malo papra, petrusimul i ružmarin. Ali da moran izabrat samo jedan, to bi bila Vegeta, jer s njom mogu sve. Bez nje ti ni juha ne miriše kako triba – pojašnjava Dragica.
Da bismo zavirili i u kuhinje mlađe generacije, zaputili smo se na Rivu, gdje smo sreli Marinu i Tonija. Evo koje su njihove male tajne začina...
“Praksa od samog početka” Marina (31)
– Kad san se odselila od doma, prvo šta sam kupila bili su sol, papar i Vegeta. Mislim da nema osobe koja nije počela s ovom svetom trojkom – kaže uz smijeh Marina pa dodaje:
– Sad već eksperimentiran s okusima, i koristim više začina. Volim azijsku kuhinju, wokove, curryje, ali Vegetu ubacim u sve. To mi je nekako ostala praksa od samog početka.
A slično nam govori i Nikola, student FER-a...
“Zasad je sve bazično” - Toni (22)
– Sad tek učim kuhati, pa je sve jednostavno i bazično. Koristim sol, papar i uvijek dodam malo Vegete. Mama je rekla da s njom ne mogu pogriješiti. Sve drugo mi je trenutno rizično – objašnjava nam uz smijeh Toni. I tko ga može kriviti? Svi smo tako počeli, s par osnovnih začina... A na pitanje je li vidio da Vegeta ima nove okuse, odgovara:
– Čuo sam da imaju neke nove i zvuče brutalno. Probat ću čim skupim hrabrosti. Zasad mi je original sigurna zona.
Na pitanje što najčešće koriste od začina, još neki odgovori bili su brzi i iskreni. Najviše su se spominjali sol, Vegeta, papar, ružmarin i lovorov list, ali tu se nisu zaustavili. Mnogi su nam rekli da bez češnjaka i petrusimula ne kreću u kuhanje.
Ali, gotovo svi imaju istog nezaobilaznog saveznika u kuhinji. Riječ je, naravno o Vegeti. Taj začin je, čini se, apsolutni favorit i tajni sastojak svih generacija te nezaobilazan temelj svake kuhinje.
Novi okusi Vegete
A kad smo već kod Vegete, ne smijemo zanemariti velike novitete i avanture za naša nepca – Vegetu Smoked i Vegetu Chilli. Riječ je o modernoj ekstenziji unutar Vegetina asortimana koja donosi nove ideje i inspiraciju za pripremu različitih kreativnih jela.
Prva opcija donosi onaj dimljeni, pun okus koji može podignuti svaki gulaš ili pečeno meso, i to bez potrebe za paljenjem te grilanjem ili dimljenjem namirnica. Savršena je za sve: od mariniranja mesa, ribe i povrća, do začinjavanja tofua. Vegeta Smoked može biti tajni sastojak i u riži, dajući joj puniji, dimljeni ton. Za intenzivniji okus, iz Vegete savjetuju da utrljate malo začina na meso prije pečenja ili ga dodate tik pred kraj kuhanja kako biste maksimalno uživali u bogatom dimljenom doživljaju.
Druga opcija, Vegeta Chili, dodaje diskretan, ali efektan i slatko-pikantan okus. Idealna je za sve one koji vole da jelo bude začinjenije i dobije novu dimenziju okusa. Odlično se slaže praktički sa svime: od mesa, povrća i tofua, do riže i bilo kojeg jela kojemu želite dati malu dozu egzotike. Najbolje je pustiti mašti na volju: marinirajte, začinite, umiješajte u umak ili pospite preko grickalica. Mogućnosti su gotovo neograničene...
Obje verzije stvorene su da običnu kuhinju brzo podignu na novu razinu, ali da ne izgubi domaći, prepoznatljiv karakter koji svi volimo.
Podignite svoja jela na novu razinu
S obzirom na to da većina Splićana vjeruje u originalnu Vegetu kao temelj svake kuhinje, novi okusi mogu biti savršena prilika da svoja jela podignu na novu razinu. Za one koji vole eksperimentirati i dodati malo “živosti” običnim receptima, ovi noviteti nude jednostavan način da poznata jela dobiju neočekivanu aromu, a da ne izgube domaći karakter. Bilo da se radi o pečenom mesu, gulašu ili brzom povrtnom jelu, dovoljno je mala promjena u začinu da svaki ručak postane pravo malo kulinarsko otkriće.
A za Splićane koji već imaju naviku eksperimentirati s okusima i začinima ovo je idealna prilika da malo pomaknu granice i unesu dodatnu zabavu u svakodnevnu kuhinju.
Život je prekratak za bljutava jela. S jednom žličicom nove Vegete svako kuhanje može biti prava kulinarska avantura, a jela zabavna i sočna.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Podravke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....