StoryEditorOCM
Preporukesvi o njima pričaju

Testirali smo nove okuse Vegete o kojima svi pričaju: jedan je postao hit kuhinje, nećete vjerovati koju razliku donosi

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
1. prosinca 2025. - 12:30

Kada govorimo o začinima koji su obilježili naše kuhinje, Vegeta je bez konkurencije. Ona je generacijama bila temelj gotovo svakog jela: od nedjeljnog ručka do brzih obroka nakon posla. No, sada je Vegeta odlučila podignuti stvari na novu razinu. U skladu s kampanjom "Kuhanje je strašno... dobro uz Vegetu", predstavljeni su novi okusi koji donose svježinu i inspiraciju: Vegeta Smoked i Vegeta Sweet chili.

Obje verzije zadržavaju prepoznatljivu Vegeta kvalitetu, ali s novim karakterom, dovoljno drugačijim da probudi znatiželju i dovoljno poznatim da se odmah zavole. Ova moderna ekstenzija unutar Vegetina asortimana nije samo novi začin, već poziv na igru, eksperimentiranje i uživanje u kuhanju. A to je upravo ono što smo mi napravili. Bacili smo se na kuhanje i testiranje kako bismo vidjeli koliko daleko mogu ići Vegeta novi okusi i otkrili da ista jela s različitim začinima mogu imati potpuno različit karakter i doživljaj. Ali da prvo predstavimo zvijezde naše kulinarske avanture…

image
Podravka

Vegeta Smoked – dimljena čarolija bez roštilja

Prva zvijezda našeg testa bila je Vegeta Smoked, začin koji oponaša onaj bogati, dimljeni okus roštilja, ali bez potrebe da palite vatru. Dovoljno je tek prstohvat da običan gulaš, varivo ili pečeno meso dobiju novu dubinu i aromu. Jela dobiju onaj "slow-cooked" karakter, puninu i miris koji podsjeća na dimljenu slaninu ili roštilj. Ono što je posebno zgodno: začin jednako dobro funkcionira i s mesom, ribom, tofuom ili povrćem.

Vegeta Sweet chili – slatko-pikantna doza egzotike

Druga novost, Vegeta Sweet chili, osvojila nas je na prvu, i to ne samo bojom, nego i karakterom. Njezin slatko-pikantan okus savršeno balansira toplinu i svježinu, dajući jelima moderan, egzotičan twist. Idealna je za sve koji vole malo avanture u tanjuru, ali ne žele pretjerivati s ljutinom. Odlično se slaže s mesom, rižom, tofuom ili čak kao dodatak grickalicama; primjerice, posipana preko kukuruznih čipsa ili pečenih krumpirića daje im potpuno novu dimenziju.

A sad slijedi naš test: ista jela s dvije verzije začina

Kako bismo doista vidjeli stvarnu razliku i što novi Vegeta okusi mogu, pripremili smo dva ista jela, u dvije verzije; svako s dvije verzije začina. S dolaskom hladnijih dana nema ništa ljepše od toplog obroka na žlicu pa je tako jedno jelo bilo varivo, a drugo pečeno meso, klasik svakog ručka i savršen teren za testiranje začina s karakterom.

image
/Shutterstock

Za varivo smo odabrali recept s junetinom, krumpirom, mrkvom i paprikom. Jednostavno, domaće jelo u kojem se svaka aroma osjeti. To je onaj tip ručka koji miriše na djetinjstvo, ali je dovoljno "neutralan" da se jasno vidi kako začin može promijeniti cijeli doživljaj.

Prvo smo skuhali verziju s okusom Vegeta Smoked i dobili bogat, domaći okus koji podsjeća na sporo kuhano jelo iz bakina lonca. Savršeno za hladnije jesenske dane. Okus je bio gust i pun, a svaka žlica donosila je osjećaj topline i dojam poznatog nam "comfort food" trenutka.

Zatim smo istu bazu začinili s Vegeta Sweet chili, rezultat je bio potpuno drukčiji... Varivo je postalo živahnije, s laganim egzotičnim prizvukom i blago slatko-pikantnim završetkom.

S druge strane varivo s Vegetom Sweet chili bilo je laganije, svježije, razigranije i s blagim egzotičnim prizvukom. Umjesto klasične, duboke note, pojavila se blaga slatkoća i nježna ljutina koja se tek na kraju osjeti na nepcu, pa jelo više podsjeća na nešto što bi se poslužilo u modernoj kuhinji.

image
/Shutterstock

Zatim smo prešli na drugo jelo – pečeno mesom, odnosno pileće filete pečene u pećnici s pečenim batatom, mrkvom i crvenom paprikom, ali ovog puta s naglaskom na marinadu kako bi začini doista mogli pokazati svoj karakter. Fileti su proveli nekoliko sati u marinadi, što je omogućilo da se okusi potpuno upiju i razviju.

U prvoj verziji koristili smo Vegeta Smoked u marinadi. Rezultat je bio sočno, aromatično meso s toplim, blago rustikalnim tonom, koji daje dojam sporo pečenog, "zapečenog" okusa, ali bez kompliciranih priprema. Povrće je upilo dio bogatih okusa, pa je cijelo jelo imalo harmoničnu i slojevitu aromu, ugodnu i zasitnu, tipičnu za jesen, kada tražimo nešto što nas grije i daje osjećaj udobnosti.

U drugoj verziji pileći fileti su marinirani s Vegeta Sweet chili. Marinada je mesu dala blagu karameliziranu koricu i osjetnu, ali nježnu slatko-pikantnu notu. Batat i mrkva su postali slađi, a cijelo jelo djelovalo je egzotičnije i pomalo neočekivano, s malim iznenađenjem koje poznatom jelu daje potpuno novu energiju.

Dovoljna je samo jedna promjena u začinu da ista jela potpuno promijene lice: iz toplog, klasičnog i dubokog obroka u živahno, moderno i pomalo odvažno iskustvo. Jedan drugačiji začin zaista znači dva potpuno različita kulinarska svijeta.

image
/Shutterstock

Beskrajna inspiracija

Nakon nekoliko dana testiranja, teško je odabrati favorita i jasno je da oba okusa donose nešto posebno. Vegeta Smoked pruža dubinu i toplinu, dodajući svakom jelu aromatični ton koji ga čini savršenim za jesenske ručkove. No, ako bismo morali odabrati, upravo je Vegeta Smoked postala naš apsolutni hit kuhinje, njezin dimljeni karakter unosi novu dimenziju okusa i pretvara i najobičnije jelo u comfort food koji osvaja svojom toplinom i neočekivanim aromama.

S druge strane, Vegeta Sweet chili idealna je za sve koji žele eksperimentirati s modernim, svježim i začinjenijim jelima, a nisu sigurni kako kombinirati pojedinačne začine. Dodaje notu koja instantno podiže jela svjetskih kuhinja, bez straha da ćete na nekom koraku pogriješiti.

Obje verzije dokazuju da kuhanje doista može biti "strašno... dobro", pogotovo kad imate pravi začin pri ruci. Ako volite eksperimentirati u svakodnevnoj kuhinji, ali nemate vremena za složene pripreme, ovi novi Vegeta okusi bit će vam novi najbolji prijatelji. 

image
Podravka

Za kraj smo pripremili nekoliko brzih i inspirativnih trikova za korištenje začina... Uživajte!

Vegeta Smoked:

  • Za ekspresni ručak dodajte Vegeta Smoked u povrtni wok s piletinom ili tofuom za instant dimljeni ton koji podiže cijelo jelo.
  • Umiješajte je u kuhanu rižu ili kus-kus i dobit ćete toplu, aromatičnu bazu spremnu za brzi ručak.
  • Posipajte je po pečenom krumpiru ili batatu i uživajte u slojevitom dimljenom okusu bez dodatnog kuhanja.
  • Ubacite prstohvat u jaja na oko ili omlet i dobit ćete neočekivano aromatičan, rustikalan doručak ili ručak.
  • A za brzi sendvič ili tortilla wrap, pomiješajte Vegetu Smoked s jogurtom ili majonezom i premažite piletinu, tofu ili povrće, instant "grill" doživljaj u tren!

Vegeta Sweet chili:

  • Za moderan obrok dodajte Vegeta Sweet chili u wok sa škampima.
  • Možete je posuti i po svježoj zelenoj salati, avokadu ili pečenoj cikli da dobivate instant egzotičnu dimenziju okusa.
  • Dodajte prstohvat Sweet chili i u kremaste umake od jogurta ili avokada te stvorite neočekivanu harmoniju slatkoće i ljutine.
  • Ako volite azijsku kuhinju, ovu verziju začina dodajte u stir-fry sa sezamom i mladim lukom, za dodatnu dimenziju.
  • Dodajte je u umak za tjesteninu ili lazanje i unesite modernu dimenziju okusa.
  • Za brze grickalice, pospite Vegetu Sweet chili po kokicama, pečenim kikirikijima ili tortilla čipsu. Ovo će biti odlično iznenađenje za ekipna druženja.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 13:04