Pinđur je tradicionalni balkanski umak koji se poslužuje kao namaz ili prilog uz roštilj. Obično ga uspoređuju s ajvarom, ali dvije su ključne razlike. Prva je što su sastojak pinđura i rajčice pa je svježijeg okusa, a druga je u teksturi jer se pinđur pravi od sjeckanog povrća, dok se za ajvar povrće melje. Ovo drugo ujedno znači i jednostavniju pripremu za pinđur!
Donosimo vam recept za klasičan pinđur, a od navedene količine možete dobiti 4 -6 teglica od 250 ml. Koristite krupnije i mesnatije povrće za bolji rezultat i lakšu izradu, a pinđur možete pripremiti od paprika roga ili nekih drugih crvenih paprika, važno je da su mesnate i slatkastog okusa poput roga.
Pinđur
Sastojci
5 crvenih paprika
2 patlidžana
2 rajčice
2 - 3 režnja češnjaka
1 crveni luk
suncokretovo ulje
sol, papar, ocat, šećer
Priprema
Paprike i patlidžane ispecite na roštilju ili u pećnici dok se koža ne odvoji i ne potamni. Povrće ostavite poklopljeno da se spari kako bi se lakše gulilo, zatim ga ogulite i očistite od sjemenki te narežite. Na 2 - 3 žlice ulja dinstajte sitno nasjcekanu kapulu i češnjak dok ne postanu staklasti, zatim dodajte nasjeckanu rajčicu koju ste također ogulili i odstranili sjemenke. Dinstajte dok se ne zgusne, zatim dodajte paprike i patlidžane, posolite, popaprite, dodajte žličicu šećera i po želji žlicu octa. Kuhajte povrće do željene gustoće, a dodajte mu još 1 - 2 žlice ulja kako bi bilo kremastije. Probajte okus i doradite ga po ukusu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....