StoryEditorOCM

Bez bakalara nema Badnjaka: poznati kuhar otkrio nam je tri odlična načina za pripremu delikatese koju Dalmacija obožava

Piše Sponzorirani sadržaj
19. prosinca 2025. - 13:53

Bakalar je za Dalmatince jedno od onih jela koje blagdanskom stolu daju poseban ugođaj i toplinu. Generacijama ga povezujemo s Badnjakom, druženjem i obiteljskim trenucima. Bilo da je pripremljen na brujet, bjanko ili u nekoj od modernijih varijanti, bakalar uvijek nosi priču o strpljenju, tradiciji i okusima koji su se prenosili iz naraštaja u naraštaj.

U vrijeme kada se domovi pune svečanim jelima, bakalar ostaje jedno od najprepoznatljivijih i najcjenjenijih blagdanskih jela.

Za sve koji žele sami pripremiti savršen blagdanski bakalar, u Tommy prodavaonicama možete pronaći pravi, sušeni bakalar, idealan za tradicionalne recepte koji se rade polako, s pažnjom i dobrim sastojcima. Uz kvalitetan bakalar i dobar recept, svaki blagdanski stol postaje bogatiji.

Zato smo pripremili provjerene recepte chefa Fabricija Vežnavera koji donose upravo ono što se od bakalara očekuje - bogat, pun okus koji nas povezuje s najmilijima - a sva tri jela možete pronaći na Tommy gastro odjelima. Ponudu potražite na tommy.hr

Bakalar s lećom

4 osobe 

Vrijeme pripreme: 1 sat i 15 minuta

Sastojci:

  • 1 crveni luk
  • 4 češnja češnjaka
  • ½ korijena celera
  • 1 butternut tikva
  • 2 mrkve
  • 200 g leće
  • 1 suhi bakalar (cca 1 kg)
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice papra
  • 2 žlice koncentrata rajčice T!
  • 1 žličica lista peršina, sitno nasjeckanog
  • 30 ml maslinova ulja

Priprema:

Dan prije pripreme bakalar stavite u dublju posudu s vodom i ostavite ga da se namače minimalno 24 sata, a za to vrijeme vodu promijenite barem dva puta. Leću operite i također ostavite da se namače.

Namočeni bakalar kuhajte 30 minuta u vodi pa mu ogulite kožu i uklonite kosti. Vodu od kuhanja bakalara sačuvajte jer je poslije možete koristiti za podlijevanje umjesto vode.

Namočenu leću kuhajte 20 minuta pa je procijedite i ostavite sa strane. Ogulite mrkvu, celer i tikvu pa ih narežite na kocke veličine zalogaja.

U tavi na malo maslinova ulja pržite nasjeckani luk dok ne postane proziran. Pred kraj dodajte protisnuti češnjak. Kada češnjak zamiriše, dodajte povrće narezano na kockice pa podlijte vinom. Nakon što alkohol ishlapi, dodajte koncentrat rajčice i ulijte samo onoliko vode koliko je dovoljno da sve bude prekriveno. Ostavite da se lagano kuha otprilike 20 minuta. Potom dodajte komadiće bakalara, leću, sol, papar i usitnjeni peršin pa kuhajte još 5 minuta. Poslužite toplo.

Naš savjet: Za dodatnu sočnost, dodajte jelu malo maslinova ulja prilikom posluživanja.

Bakalar bianco

4 osobe

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci:

  • 500 g kuhanog bakalara
  • 800 g krumpira
  • 50 g peršina
  • 30 g češnjaka
  • 300 ml maslinova ulja
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice papra

Priprema:

Suhi bakalar stavite u dublju posudu pa dolijte toliko vode da bude u potpunosti prekriven. Ostavite ga da se namače minimalno 24 sata, a za to vrijeme vodu promijenite barem dva puta.

Namočeni bakalar kuhajte dok ne omekša, 20-30 minuta. U odgovarajuću posudu stavite oguljeni krumpir narezan na krupnije komade i krupno narezan kuhani bakalar pa sve kuhajte na srednje jakoj vatri. Kada krumpir omekša, procijedite te dodajte sitno nasjeckan peršin i češnjak. Dobro podlijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Miješajte dok ne dobijete lijepu homogenu kremu.

image

Bakalar Bianco 

Bakalar okruglice

Sastojci:

  • Jaja
  • Krušne mrvice
  • Brašno
  • Ulje za prženje
  • Smjesa od bakalara (skuhan/posoljen i izmiješan ili već pripremljen)

Priprema:

  1. Oblikovanje

    Navlažite ruke i od smjese bakalara oblikujte manje kuglice.

    Posložite ih na tanjur ili pladanj.

  2. Hlađenje

    Stavite kuglice u zamrzivač na oko 30 minuta – tako će biti čvršće i lakše za panirati.

  3. Paniranje
    • svaku kuglicu uvaljajte prvo u brašno
    • zatim u jaje koje smo prethodno lagano posolili i popaprili
    • na kraju ih dobro uvaljajte u krušne mrvice

Prženje:

U dubokoj tavi zagrijte ulje.

Kuglice pržite u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 13:54