Volite li ajvar i kečap, mogao bi vam se svidjeti i džem od rajčice. Nije šala, to zaista postoji i tehnički bi se mogao smatrati chutneyjem, a vrhunski ga priprema Darko Kontin, zaljubljenik u kuhanje i autor odličnih recepata kojeg pratimo na Instagramu.
Na istom tom profilu ugledali smo video u kojem Darko pokazuje kako se priprema ovaj neobičan, ali vrlo koristan i slastan dodatak zimnici. Kako nam je ispričao, on ovaj džem od rajčice voli koristiti u sendvičima i burgerima, ali ga također dodaje u umake i variva te ponekad u marinadu za meso. Priznao je također i da ga zna jesti "onako", žlicom, jer mu je jako ukusan.
Otkrio nam je da džem najbolje uspijeva kad se koristi sorta volovsko srce, jer je mesnata i slatkasta te da je moguće koristiti različite vrste šećera. Naglasio je kako vrijeme kuhanja ovisi o količini rajčica te o veličini i obliku lonca pa s većim loncima i količinama kuhanje džema do željene redukcije može potrajati i do 5-6 sati, a svima koji vole BBQ okuse Darko savjetuje dugo kuhanje na niskoj temperaturi, kako bi se šećeri iz džema dodatno karamelizirali.
Uz njegovo dopuštenje prenosimo vam recept koji je objavio u svojoj web kuharici, a u nastavku slijedi i video.
Džem od rajčica
Sastojci:
1400 g rajčica
200 g ljubičastog luka
200 g šećera
200 ml vode (dodajte po potrebi ako se džem prebrzo zgusne)
100 ml vinskog octa
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica soli
1 žličica ljutog umaka (po želji)
¼ žličice cimeta
Priprema:
Rajčice operite, prerežite na pola i izdubite zeleni dio gdje je bila peteljka, zatim ih narežite na kockice od oko 1 cm. Luk ogulite i sitno nasjeckajte. U velikom loncu pomiješajte rajčice, luk, šećer, vinski ocat i sve začine koje koristite.
Stavite lonac na štednjak i pričekajte da rajčice omekšaju i puste sok. Kad zavrije, smanjite vatru na najmanju moguću tako da lagano vrije. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 3 sata, dok se džem ne reducira gotovo deset puta u volumenu. Ako se prebrzo zgusne, smanjite vatru još više i po potrebi dodajte malo vode.
Kad se dovoljno zgusne, ostavite ga kratko da se ohladi pa ga još vrućeg ulijte u sterilizirane staklenke. Čuvajte u hladnjaku ili smočnici, a trajat će nekoliko tjedana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....