StoryEditorOCM
Slanolagana, a zasitna

Bolju salatu od rajčica i krastavaca još niste jeli! Posebnom je čine začini i prepržena lepinja, nas je oduševila okusom

Piše T. S. M.
5. srpnja 2025. - 11:23

Što je to ljetni ručak bez dobre salate, zar ne? Nedavno nam se pružila prilika kušati jednu vrlo neobičnu, iako mediteransku salatu i unatoč tome što su uočljivi sastojci prijetili neskladom okusa (mislimo na spoj luka i nara), već je prvi zalogaj raspršio sve sumnje. Mi smo pronašli svoju novu najdražu salatu pa ćemo i vas pokušati nagovoriti da je pripremite i probate. Nije teško, sve sastojke, osim možda njih par, već imate, a za one koji se ne mogu pronaći u prosječnoj kvartovskoj trgovini ćemo vam otkriti lako dostupne alternative.

No počnimo od početka, odnosno od naziva i porijekla. Salata se zove fattoush i omiljena je na cijelom Levantu, premda je izvorno libanonska. Riječ je o jelu od sezonskog povrća, luka, svježeg začinskog bilja (osobito metvice), aromatičnog preljeva i komadića prepečenog ili prženog pita kruha koji se dodaju tik prije posluživanja, zbog čega je i dobilo to ime jer "fatteh" znači mrvice kruha.

Ono što ovu raskošnu salatu čini posebnom je bogati preljev, najčešće od limunova soka, maslinova ulja, sumaka koji joj daje blagu kiselkastu notu i melase od nara za dodatnu dubinu okusa. Upravo taj spoj okusa i tekstura, prava igra sastojaka koja balansira između kontrasta i nadopunjavanja, daje ovoj salati prepoznatljivost i čine ju omiljenom.

Fattoush je vrlo prilagodljivo jelo jer sastojci se mogu mijenjati ovisno o sezoni i onome što imate pri ruci. Ako vam se pita kruh ne nađe pri ruci, poslužit će vam bilo kakva lepinja pa čak i tortilja. Melasu od nara može vam zamijeniti med (mi smo stavili malo domaće višnjevače - nije isto, ali je slatko-kiselo i voćno), a ako nemate sumak, odgovarat će i korica limuna.

Fattoush salata

Sastojci:

2 komada pita kruha
2 krastavca
2 rajčice
1 ljubičasti luk
1 paprika
1/2 zelene salate
1/4 nara
šaka svježe metvice
šaka svježeg peršina

Za preljev:

3 žlice maslinovog ulja
1–2 žlice limunovog soka
1 žličica sumaka 
1 režanj češnjaka 
sol, papar

Priprema:

Lepinje narežite na manje komade i prepecite ih na suhoj tavi dok ne postanu hrskave. Ostavite ih da se ohlade.

Povrće operite i narežite: krastavce na polumjesece, rajčice i papriku na komade, luk i rotkvice na tanke ploške, a salatu na komade. Nar očistite. Začinsko bilje grubo nasjeckajte, a češnjak naribajte ili sitno nasjeckajte.

Pomiješajte sve sastojke za preljev.

U zdjeli za salatu pomiješajte narezano povrće, dodajte kruh i sve prelijte preljevom. Lagano promiješajte i odmah poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 05:56