Radite gradele, a u tanko ste s kruhom? Ajme! I što ćete sad? Prije nego krenete u potragu za otvorenom trgovinom, pogledajte imate li negdje pri ruci malo brašna, mlijeka i praška za pecivo, jer ako imate, za 15-ak minuta možete imati mekane i ukusne somune koji će vam poslužiti još bolje od kruha. U ovo zgodno pecivo možete zamotati sve što ispečete na gradelama, a može vam poslužiti i za potočati šug koji puste vaši specijaliteti sa žara. Kako ne sadrže kvasac, gotove su zaista u čas posla.
Somuni s grila
Sastojci:
250 g brašna
240 ml mlijeka
2 žlice otopljenog maslaca ili ulja
2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica šećera
½ žličice sode bikarbone
Priprema:
U veliku zdjelu dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i šećer. Pomiješajte ih da se sjedine. Dodajte ulje po izboru u zdjelu zajedno s otprilike ¾ mlijeka. Dobro izmiješajte, zatim postupno dodajte preostalo mlijeko dok ne dobijete lagano ljepljivo tijesto.
Premjestite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i izrežite na 4 komada jednake veličine, svaki oblikujte u lopticu pa je spljoštite rukom i pospite brašnom te razvaljajte u grubi oblik kruga debljine malo više od pola centimetra.
Premažite vrh svakog somuna tankim slojem maslaca ili ulja, stavite ih na roštilj namazanom stranom prema dolje pa premažite i gornju stranu. Pecite oko 3-4 minute pa okrenite i pecite još 2-3 minute ili dok somun ne dobije lijepu boju. Maknite is roštilja i zamotajte u čistu kuhinjsku krpu ili ih stavite na tanjur i poklopite da ostanu mekani.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....