StoryEditorOCM
Slanotko je za kaul?

Dobili smo odličan recept za varivo od cvjetače i doznali kako izbjeći nadutost nakon jela. Ovo napravite prije kuhanja

Piše P. M.
6. prosinca 2025. - 08:15

Cvjetača ili kako se u Dalmaciji kaže kaul, posljednjih je godina, otkad se mnogi trude zdravo hraniti, postala pravi kulinarski favorit i to zato što je prepuna vitamina, vlakana i antioksidansa koji jačaju organizam.

Ipak, mnogi je izbjegavaju jer im može izazvati nadutost, osobito kada se priprema u varivima. No stručnjaci i iskusne domaćice tvrde da se taj problem može jednostavno riješiti: dodavanjem malo kumina ili lovorova lista tijekom kuhanja i kratkim blanširanjem kaula ili izbjegavanjem predugog kuhanja. 

Upravo zato varivo od cvjetače, kada se pripremi na pravilan način, postaje lagan, zdrav i iznenađujuće lako probavljiv obrok koji odgovara svakoj prehrani.

image
Profimedia

Varivo od cvjetače

Sastojci

500 g cvjetače
200 g krumpira
100 g mrkve
600 ml vode
2 žlice maslinova ulja
1 žličica mljevene crvene paprike
1 kapula
1 režanj češnjaka
sol, papar

Priprema

Nasjeckajte kapulu i kratko je prepržite na maslinovu ulju. Dodajte narezanu mrkvu i krumpir pa kratko promiješajte. Dodajte crvenu papriku, češnjak i cvjetaču razdvojenu na manje cvjetove. Ulijte vodu i pustite da sve zakuha, zatim smanjite temperaturu i kuhajte dok povrće potpuno ne omekša. Na kraju dodajte sol i papar te lagano promiješajte da se varivo zgusne prirodno, bez zaprške.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 11:00