Cvjetača ili kako se u Dalmaciji kaže kaul, posljednjih je godina, otkad se mnogi trude zdravo hraniti, postala pravi kulinarski favorit i to zato što je prepuna vitamina, vlakana i antioksidansa koji jačaju organizam.
Ipak, mnogi je izbjegavaju jer im može izazvati nadutost, osobito kada se priprema u varivima. No stručnjaci i iskusne domaćice tvrde da se taj problem može jednostavno riješiti: dodavanjem malo kumina ili lovorova lista tijekom kuhanja i kratkim blanširanjem kaula ili izbjegavanjem predugog kuhanja.
Upravo zato varivo od cvjetače, kada se pripremi na pravilan način, postaje lagan, zdrav i iznenađujuće lako probavljiv obrok koji odgovara svakoj prehrani.
Varivo od cvjetače
Sastojci
500 g cvjetače
200 g krumpira
100 g mrkve
600 ml vode
2 žlice maslinova ulja
1 žličica mljevene crvene paprike
1 kapula
1 režanj češnjaka
sol, papar
Priprema
Nasjeckajte kapulu i kratko je prepržite na maslinovu ulju. Dodajte narezanu mrkvu i krumpir pa kratko promiješajte. Dodajte crvenu papriku, češnjak i cvjetaču razdvojenu na manje cvjetove. Ulijte vodu i pustite da sve zakuha, zatim smanjite temperaturu i kuhajte dok povrće potpuno ne omekša. Na kraju dodajte sol i papar te lagano promiješajte da se varivo zgusne prirodno, bez zaprške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....