Obožavate kroasane i uživate zagristi u ono mekano tijesto hrskave korice koje se predivno lista? Potpuno vas razumijemo, a sigurno bi se i mnogi drugi složili da su kroasani jedno od najboljih peciva koja postoje. Međutim, ako mislite da se kroasani mogu napraviti samo u pekarama i slastičarnicama, u krivu ste.
Donosimo vam recept za domaće kroasane, a ovaj nam se jako sviđa iz jednog jednostavnog razloga. Premda je, u osnovi, riječ o lisnatom tijestu, po ovom se receptu ono priprema se puno brže i lakše od klasičnog domaćeg lisnatog koje, budimo realni, pored sveg onog valjanja, preklapanja i hlađenja nitko ne priprema.
U ovom je slučaju, kako nam je otkrila Dragana Tošić koju pratimo na Instagramu Draganina kuhinja, caka u tome da se tijesto odmah podijeli i razvalja pa se svaki komad premaže maslacem (osim zadnjeg). Tako pripremljeni komadi tijesta slažu se jedan na drugi, što rezultira lisnatom strukturom. Lakše zaista ne može.
Još je jedna posebnost ovog recepta, a ona će razveseliti one koji više vole slane nego slatke poslastice: Dragana ove lijepe kroasane puni pršutom, sirom i sličnim nadjevima te ih poslužuje uz platu s narescima i ruskom salatom. Eto vam ideje ako očekujete goste...
Domaći kroasani
Sastojci:
650 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca (pola kocke)
200 ml mlijeka
180 ml jogurta
3 žlice ulja
2 žlice šećera
1 žličica soli
1 jaje
Za premazivanje tijesta:
150 g margarina ili maslaca
Za premazivanje prije pečenja:
1 jaje
Po želji za nadjev:
sir, jaje, pršut ili drugi nadjev po izboru
Priprema
U manjoj posudi zagrijte mlijeko sa šećerom da postane mlako, zatim dodajte kvasac i ostavite nekoliko minuta da se aktivira.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte jogurt, ulje i razmućeno jaje, zatim umiješajte aktivirani kvasac. Zamijesite glatko, elastično tijesto i ostavite ga na toplome da se udvostruči.
Kad se tijesto digne, podijelite ga na osam jednakih dijelova i oblikujte kugle. Svaku kuglu razvaljajte na veličinu tanjura. Slažite ih jednu na drugu, svaku premažite margarinom ili maslacem, osim posljednje.
Tako složeno tijesto pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Zatim ga razvaljajte, izrežite na 16 trokuta i punite nadjevom po želji.
Oblikujte kroasane, posložite ih u posudu za pečenje obloženu papirom i ostavite desetak minuta da se dignu. Premažite ih razmućenim jajem i po želji pospite sezamom.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne porumene.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....