StoryEditorOCM
Slanosavršena grickalica

Domaći slani štapići sa sirom gotovi za pola sata: lijepo su hrskavi i punog okusa, a pripremaju se kao od šale

Piše T. S. M.
1. studenog 2025. - 18:21

Svi smo mi u manjoj ili većoj mjeri slabi na grickalice, unatoč tome što znamo da nam škode. Međutim, umjesto da ih se potpuno odreknemo, možemo ih napraviti sami, pa barem u sastavu neće imati sve one nezgodne dodatke koji ih čine tako lošima za zdravlje.

Naš su vam prijedlog dobri, stari štapići sa sirom - omiljeni tradicionalni keksi s puno, puno sira koji se tako lijepo slažu uz vino i pivo, a dobri su i u ulozi samostalne grickalice. Za pripremu je potrebno samo nekoliko sastojaka, moguće je da ih sve već imate pri ruci.

image
Magdalena Niemczyk - Elanart/Connect Images Via Afp

Što se tiče vrste sira, koristite svježi za blaži okus i podatnije tijesto ili polutvrdi, naribani, za dozu pikantnosti. Najbolji rezultat postiže se kombiniranjem obiju vrsta, a omjere prilagodite svom okusu.

Za još bolji okus i poseban dojam, nakon što ih premažete jajem pospite ih sezamom, makom, kimom, ribanim parmezanom, paprom ili suhim začinskim biljem po želji.

Slani štapići sa sirom

Sastojci:

300 g sira 
250 g brašna
3 žlice ulja
1 žličica soli
2 jaja
1 prašak za pecivo

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte jaja, ulje i sir. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Razvaljajte tijesto na debljinu od pola centimetra i narežite na štapiće. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i po želji ih premažite razmućenim jajem da dobiju lijepu boju.

Pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, dok ne porumene i zamirišu.

Ovi štapići su odlični i topli i hladni, a mogu stajati nekoliko dana u limenoj kutiji. Ako želite jači okus, dio sira zamijenite parmezanom ili dodajte malo mljevene paprike u tijesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2025 18:54