Teleći rižoto jedno je od onih jela koje se priprema polako i bez žurbe te iako ne zahtijeva neke posebne kulinarske vještine, traži prisutnost i pinkicu strpljenja. Najvažnije je odabrati kvalitetno meso, a rižu kuhati postupno, uz stalno miješanje, dok jelo ne dobije prepoznatljivu kremastu strukturu.
Jedan takav recept smo pronašli na TikTok profilu Filipa Budimira koji je prepun kulinarske inspiracije i recepata iz domaće kužine.
Teleći rižot
Sastojci
500 g telećeg mesa
1 šalica arborio riže
2 dl bijelog vina
goveđi temeljac (po potrebi)
4 manje kapule
2 manje mrkve
koncentrat rajčice
maslac
parmezan
3-4 klinčića
1 lovorov list
crvena paprika
muškatni oraščić
sol
papar
Priprema
Napravite temeljac sa strane i ubacite 3 ili 4 klinčića da se kuhaju (nemojte pretjerati sa klinčićem). Na malo ulja bacite sitno sjeckanu kapulu i dodajte mrkvu te sve zajedno dinstajte. Dodajte teleće meso i jedan list lovora pa dinstajte 10-15 minuta. Kada meso dobije lijepu boju, ulijte 2-3dcl bijelog vina i pustite da ispari. Dodajte malo temeljca i pustite da lagano kuha oko sat vremena. Nakon sat vremena dodajte još malo temeljca, koncentrat rajčice i malo muškatnog oraščića. Promiješajte. Kada se toć već formira i zgusne, dodajte rižu i miješajte je par minuta bez temeljca. Zatim dodajte temeljac jednu po jednu žlicu, sve dok riža ne bude skroz kuhana. Kada je riža gotova, ugasite vatru, maknite s vruće ploče i dodajte maslac. Na kraju dodajte parmezan, promiješajte i pustite da se sve poveže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....