StoryEditorOCM
SlanoDOBRO POZNAT OKUS

Domaći teleći rižot za prste polizat: Filip otkriva kako ga skuhati tako da bude kremast bez dodavanja vrhnja za kuhanje

Piše P. M.
15. prosinca 2025. - 11:30

Teleći rižoto jedno je od onih jela koje se priprema polako i bez žurbe te iako ne zahtijeva neke posebne kulinarske vještine, traži prisutnost i pinkicu strpljenja. Najvažnije je odabrati kvalitetno meso, a rižu kuhati postupno, uz stalno miješanje, dok jelo ne dobije prepoznatljivu kremastu strukturu.

Jedan takav recept smo pronašli na TikTok profilu Filipa Budimira koji je prepun kulinarske inspiracije i recepata iz domaće kužine.

image
/Shutterstock

Teleći rižot

Sastojci

500 g telećeg mesa
1 šalica arborio riže
2 dl bijelog vina
goveđi temeljac (po potrebi)
4 manje kapule
2 manje mrkve
koncentrat rajčice
maslac
parmezan
3-4 klinčića
1 lovorov list
crvena paprika
muškatni oraščić
sol
papar

 

Priprema

Napravite temeljac sa strane i ubacite 3 ili 4 klinčića da se kuhaju (nemojte pretjerati sa klinčićem). Na malo ulja bacite sitno sjeckanu kapulu i dodajte mrkvu te sve zajedno dinstajte. Dodajte teleće meso i jedan list lovora pa dinstajte 10-15 minuta. Kada meso dobije lijepu boju, ulijte 2-3dcl bijelog vina i pustite da ispari. Dodajte malo temeljca i pustite da lagano kuha oko sat vremena. Nakon sat vremena dodajte još malo temeljca, koncentrat rajčice i malo muškatnog oraščića. Promiješajte. Kada se toć već formira i zgusne, dodajte rižu i miješajte je par minuta bez temeljca. Zatim dodajte temeljac jednu po jednu žlicu, sve dok riža ne bude skroz kuhana. Kada je riža gotova, ugasite vatru, maknite s vruće ploče i dodajte maslac. Na kraju dodajte parmezan, promiješajte i pustite da se sve poveže.

 

@f.gusstavo Teleći rižoto SASTOJCI: 500 g telećeg mesa (za rižot) 4 manje kapule 2 manje mrkve Riža za rižot (arborio/carnaroli) Goveđi temeljac 2 dl bilog vina Koncentrat rajčice Maslac Parmezan ZAČINI: Sol Papar Crvena paprika Muškatni oraščić 3–4 klinčića Lovor list 1.Napravite temeljac sa strane i ubacite 3–4 klinčića da se kuhaju (nemojte pretjerati s klinčićem). 2.Na malo ulja bacite sitno sjeckanu kapulu i dodajte mrkvu – sve zajedno dinstajte. 3.Dodajte teleće meso i jedan list lovora pa dinstajte 10–15 minuta. 4.Kad meso dobije lipu boju, ulijte 2–3 dcl bilog vina i pustite da vino ispari. 5.Dodajte malo temeljca i pustite da lagano kuha oko uru vrimena. 6.Nakon uru vrimena dodajte još malo temeljca, koncentrat rajčice i malo muškatnog oraščića. Promiješajte. 7.Kad se toć već formira i zgusne, dodajte rižu i miješajte je par minuta bez temeljca. 8.Zatim dodajte temeljac jednu po jednu kašikolu, sve dok riža ne bude skroz kuhana. 9.Kad je riža gotova, ugasite vatru, maknite s vruće ploče i dodajte maslac. 10.Na kraju ubacite parmezan, promiješajte i pustite da se sve poveže. #fyp #balkan #balkantiktok ♬ Stolen Dance - Milky Chance
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 11:31