StoryEditorOCM
SlanoEFEKTNO I SLASNO

E, ovo će biti zvijezda svakog blagdanskog stola! Izgleda kao desert, ali ovo je zapravo Irenin slani ‘Božićni vijenac‘

Piše P. M.
13. prosinca 2025. - 10:15

Irena Gavran, tridesetogodišnja zaljubljenica u kuhanje, otvoreno priznaje da je njezina najveća strast stvaranje novih jela, osobito onih nastalih iz namirnica kupljenih na dobroj akciji. Sretno udana i zaposlena, u slobodno vrijeme pronalazi radost u eksperimentiranju, savjetima, pokušajima i pogreškama koje pretvara u ukusne recepte.

Upravo na nagovor supruga, kume i prijateljica, odlučila je svoje kulinarske avanture podijeliti sa širom publikom, uvjerena da će se u njezinim pričama prepoznati svi oni koji su jednom davno na internetu tražili recept čak i za pečeno jaje. I jako joj dobro ide, a njezin Božićni vijenac nas je doslovno oborio s nogu. Izgleda kao desert, a zapravo je prekrasna slana delicija, toliko lijepa da čovjek ogladni samo dok je gleda.

Recept smo pronašli na njenom TikTok profilu @pregacha. Irena kaže da se već sprema na novu turu i da je ona zadužena baš za ovo jelo na obiteljskom blagdanskom stolu.

image
Shutterstock

Božićni vijenac

Sastojci

450 g kuhanog krumpira u slanoj vodi
500 g mesa pečene purice (najbolje paše bijelo meso)
200 g sira po izboru
200 ml majoneze
5 žlica narezanih kiselih krastavaca
5 jaja
svježi zeleni začini
rajčica za dekoraciju
sol, papar

Priprema

Obruč kalupa promjera do 24 cm stavite na pladanj za posluživanje, a u sredinu obruča postavite čašu kako biste dobili oblik vijenca. Kuhani krumpir naribajte pa ga rasporedite po dnu, lagano utisnite i posolite. Namažite majonezom u tankom sloju.

Pečenu puricu narežite na sitne komade pa je rasporedite preko sloja krumpira, lagano utisnite i posolite po potrebi. Premažite majonezom u tankom sloju.

Kisele krastavce narežite na sitne kockice pa rasporedite po mesu i premažite majonezom u tankom sloju. Kuhana jaja naribajte i rasporedite po prethodnom sloju, a zatim premažite majonezom. Na kraju rasporedite sitno nariban sir pa ukrasite svježim začinskim biljem i rajčicama. Dobro ohladite pa pažljivo uklonite obruč i čašu.

@pregacha Božićni vijenac koji je glavna zvijezda svakog blagdanskog stola! I ove godine sam ja zadužena samo za ovo i baš se veselim pripremi! 🎄❤️ Trebat ćete: 4,5 kuhanih krumpira u slanoj vodi Cca 500g mesa pečene purice (najbolje ni paše bijelo meso) Pola teglice kiselih krastavaca 5 jaja 200g sira po izboru Oko 200g majoneze Sol i papar Svježi zeleni začini i rajčica za dekoraciju. Obruč kalupa promjera do 24 cm stavite na pladanj za posluživanje, a nasred obruča stavite čašu kako biste dobili oblik vijenca. Kuhani krumpir naribajte, pa posložite na dno. Malo utisnute i posolite. Namažite majonezom u tankom sloju. Pečenu puricu narežite na sitno pa posložite po majonezi i opet malo utisnite. Posolite po potrebi, pa namažite majonezom u tankom sloju. Kisele krastavce narežite na što sitnije kockice, pa utisnite sloj krastavaca koji opet premažite majonezom u tankom sloju. Kuhana jaja naribajte, pa i njih rasporedite i u konačnici, premažite majonezom. Na kraju rasporedite sir nariban na ono sitnije, te ukrasite začinskim biljem i rajčicama.. Dobro ohladite, pa pažljivo maknite obruč i čašu! Stvarno se nadam da ćete isprobati jer se ja evo bacam na novu turu!😘 #pregacha #easyrecipes #sharelove #christmasrecipes #pregacharecipe ♬ Christmas (Baby Please Come Home) - Darlene Love

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 10:17