Irena Gavran, tridesetogodišnja zaljubljenica u kuhanje, otvoreno priznaje da je njezina najveća strast stvaranje novih jela, osobito onih nastalih iz namirnica kupljenih na dobroj akciji. Sretno udana i zaposlena, u slobodno vrijeme pronalazi radost u eksperimentiranju, savjetima, pokušajima i pogreškama koje pretvara u ukusne recepte.
Upravo na nagovor supruga, kume i prijateljica, odlučila je svoje kulinarske avanture podijeliti sa širom publikom, uvjerena da će se u njezinim pričama prepoznati svi oni koji su jednom davno na internetu tražili recept čak i za pečeno jaje. I jako joj dobro ide, a njezin Božićni vijenac nas je doslovno oborio s nogu. Izgleda kao desert, a zapravo je prekrasna slana delicija, toliko lijepa da čovjek ogladni samo dok je gleda.
Recept smo pronašli na njenom TikTok profilu @pregacha. Irena kaže da se već sprema na novu turu i da je ona zadužena baš za ovo jelo na obiteljskom blagdanskom stolu.
Božićni vijenac
Sastojci
450 g kuhanog krumpira u slanoj vodi
500 g mesa pečene purice (najbolje paše bijelo meso)
200 g sira po izboru
200 ml majoneze
5 žlica narezanih kiselih krastavaca
5 jaja
svježi zeleni začini
rajčica za dekoraciju
sol, papar
Priprema
Obruč kalupa promjera do 24 cm stavite na pladanj za posluživanje, a u sredinu obruča postavite čašu kako biste dobili oblik vijenca. Kuhani krumpir naribajte pa ga rasporedite po dnu, lagano utisnite i posolite. Namažite majonezom u tankom sloju.
Pečenu puricu narežite na sitne komade pa je rasporedite preko sloja krumpira, lagano utisnite i posolite po potrebi. Premažite majonezom u tankom sloju.
Kisele krastavce narežite na sitne kockice pa rasporedite po mesu i premažite majonezom u tankom sloju. Kuhana jaja naribajte i rasporedite po prethodnom sloju, a zatim premažite majonezom. Na kraju rasporedite sitno nariban sir pa ukrasite svježim začinskim biljem i rajčicama. Dobro ohladite pa pažljivo uklonite obruč i čašu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....