Fažoleti, odnosno zelene mahune, još uvijek drže cijenu dostojnu teletine, stoga nije osobito racionalno pripremati ih na u Dalmaciji najuobičajeniji način - lešo, s malo češnjaka i maslinovog ulja. Ne isplati ih se baš ni raditi na salatu, možda tek donekle kao varivo, jer u njemu su pšreskupe fažolete tek jedan od sastojaka.
Zapravo, ako ih kupite, najbolje vam ih je što više "razvodniti", odnosno svesti ih na samo jedan od sastavnih dijelova jela. Nudimo vam recept za jedno vrlo ukusno jelo koje se smatra velikim specijalitetom, a u njemu su mahune tek u jednoj od sporednih uloga pa vam ih neće trebati više od 150-200 grama.
Trofije s pestom i fažoletama veliki su specijalitet talijanske pokrajine Ligurije koji kombinira mahunhe, pesto i jednu vrstu manistre. Trofije su tjestenina prepoznatljiva po svom jedinstvenom, kratkom, tankom i uvrnutom obliku. Često se kombinira s pestom, jer je kao stvorena za uhvatiti što više tog aromatičnog umaka, koij s drugih, glatkih vrsta manistre previše lako sklizne.
Ako vam trofije nisu pri ruci, pokušajte s našim pljukancima ili nekom slično tjesteninom, a nećete puno pogriješiti ni ako kao zamjenu za ovu vrstu tjestenine iskoristite njoke.
Pesto alla genovese (to je onaj klasični, s bosiljkom, češnjakom, pinjolima i parmezanom) možete pripremiti unaprijed ili koristiti kupovni.
Trofije s pestom i fažoletima
Sastojci
500 g trofija
150 g zelenih mahuna
2 krumpira
pesto
sol
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na kockice, mahune očistite i odrežite im krajeve.
Kuhajte mahune s krumpirom oko 15 minuta u slanoj vodi. Na pola kuhanja dodajte trofije i pridržavajte se vremena navedenog na pakiranju te nakon kuhanja sve ocijedite.
Prebacite tjesteninu s mahunama u zdjelu i dodajte joj pesto s malo vode od kuhanja te promiješajte. Podijelite u tanjure, po želji pospite naribanim parmezanom i ukrasite svježim bosiljkom pa poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....