Francuski krumpir jedno je od onih jela koje pamtimo iz domaće kuhinje. Jednostavne namirnice te nekoliko slojeva krumpira i jaja, dovoljni su da nastane ovo toplo, zasitno jelo, kao stvoreno za zimske dane. Idealan je kao glavno jelo uz sezonsku salatu, a jednako dobro funkcionira i kao prilog.
U nastavku donosimo provjerenu verziju recepta koji se lako priprema i daje preukusan rezultat. Na svom TikTok i Instagram profilu ga je objavila Kristina Štriga, koja stoji iza profila @cellulite_factory. Istaknula je da je to zapravo recept njezine bake, koja ima dva glavna savjeta: da krumpir ne smije biti vodenast niti smežuran.
Francuski krumpir bake Ruže
Sastojci:
1 kg krumpira
250 ml vrhnja (domaćeg ili za kuhanje)
3 žlice krušnih mrvica
2 žlice parmezana
1 žlica masti
1/2 žličice začina za krumpir
1/4 žličice muškatnog oraščića
4 jaja
3 grančice timijana
sol, papar
Priprema:
Zakuhajte lonac vode, operite krumpir pa ga stavite kuhati na srednje laganu vatru dok ne omekša, oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom, izvadite ga na pladanj i ostavite oko 10 minuta da se ohladi.
Ogulite krumpir i ostavite ga sa strane. Zakuhajte manji lonac vode, smanjite vatru pa pažljivo dodajte jaja. Kuhajte ih 10 minuta, prebacite u ledenu vodu i ostavite 5 minuta. Ogulite jaja i narežite ih na ploške.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite dno pekača mašću pa posipajte krušnim mrvicama. Narežite jedan sloj krumpira na dno pa lagano posolite i popaprite. Dodajte polovicu narezanih jaja, zatim stavite još jedan sloj krumpira. Ponovno lagano posolite i popaprite te dodajte ostatak jaja. Završite slojem krumpira.
Pomiješajte vrhnje, pola žličice soli, muškatni oraščić, začin za krumpir i timijan. Prelijte preko složenog krumpira pa posipajte parmezanom. Stavite u pećnicu i pecite oko 30 minuta. Izvadite jelo iz pećnice, kratko ostavite da se ohladi pa poslužite uz zelenu salatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....