Gljive su vrijedna namirnica koja nam je zahvaljujući uzgoju u kontroliranim uvjetima dostupna cijele godine, a najlakše dostupni šampinjoni su i povoljni. One imaju i vrlo vrijedne nutrijente u svom sastavu, a neki su posebno interesantni.
Pored vitamina i minerala gljive sadrže dva vrlo vrijedna spoja, a to su glasoviti β - glukan i jedan manje poznat bioaktivni spoj, a to je ergotionin. Ergotionin je rijedak antioksidans prisutan samo u gljivama, a sadrže ga sve gljive iako ne u istim količinama.
Svestrana zdrava namirnica
Osm što su zdrave i pristupačne, gljive su svestrana namirnica koju možemo pripremiti na brojne načine. Rižot od gljiva je među popularnijim jelima od ove vrijedne namirnice, a može se skuhati uz niz varijacija.
Recept koji donosimo u nastavku je dosta jednostavan, a počiva na kuhanju rižota s temeljcem i dinstanju na maslacu. Što se tiče izbora gljiva, birajte vrstu koja vam je dostupna, a najlakše su dostupni šampinjoni. Za malo više okusa možete kupiti zlatne šampinjone.
Rižot od gljiva
Sastojci
500 g gljiva
400 g riže arborio ili carnaroli
90 - 100 g maslaca
50 - 70 g parmezana
1,2 l pilećeg temeljca
1 luk
vezica vlasca
svježi peršin
muškatni oraščić
sol, papar
Priprema
Na laganoj vatri otopite 2 - 3 žlice maslaca, zatim dodajte sitno nasjeckan luk i dinstajte na umjerenoj vatri dok ne postane staklast.
Gljive narežite na sitne komade, ne moraju biti pravilni. Dodajte u posudu s lukom i sve zajedno dinstajte. Posolite, popaprite i dodajte malo ribanog muškatnog oraščića. Kad je suvišna voda od gljiva isparila dodajte rižu i zastaklite, a zatim postepeno dolijevajte vrući temeljac. Kad je riža kuhana al dente, umiješajte preostali maslac (mora biti hladan) te ribani parmezan, sjeckani peršin i vlasac (količinu odredite prema ukusu). Ostavite kratko da se okusi prožmu i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....