StoryEditorOCM
Slanoza prste polizat

Gulaš od hobotnice zbog ove namirnice postaje prava fešta od jela. A znate li što je ključno za mekoću i najbolji okus?

Piše T. S. M.
5. lipnja 2025. - 10:07

Gulaš od hobotnice možda traži vrijeme, ali svaki uloženi trenutak vraća dvostruko na tanjuru. Iako se priprema čini jednostavnom, postoji nekoliko važnih savjeta koji će presuditi hoće li konačni rezultat biti tek korektan ili nezaboravno dobar.

Manje iskusni se tome obično čude, ali oni drugi znaju da je zamrznuta hobotnica za ovo jelo bolji izbor od svježe. Ako je koristimo svježu, preporučuje se prethodno ju zamrznuti barem 24 sata prije pripreme jela.

Ključ pripreme ovog jela je u strpljenju. Gulaš od hobotnice mora se kuhati polako, na laganoj vatri, i to najmanje sat i pol, a ponekad i do dva sata, ovisno o veličini hobotnice. Pritom valja paziti kako se ne bi prekuhala, jer meso u tom slučaju postaje gnjecavo.

Nezaobilazni sastojak ovog jela je ocat, koji okusu daje dubinu. U istu se svrhu mogu se koristiti ukiseljeni sastojci poput ljutike, motara ili kapara, odnosno limunov sok i korica, koji jelu također daju svježinu.

U jelo se obično dodaje krumpir, ali u receptu koji vam ovog puta predlažemo koristi se grah i to bijeli, po mogućnosti veće sorte. Može se koristiti i slanutak, pa radite prema svom guštu.

Ne zaboravite jelu dati i notu ljutine, najbolje uz pomoć ljutih papričica, no u nedostatku možete kapnuti malo ljutog umaka po svom ukusu.

Hobotnica s bijelim grahom na gulaš

Sastojci:

1 hobotnica 
1 limenka (400 g) bijelog graha
50 ml maslinova ulja 
4 režnja češnjaka
1 žličica octa
1-2 stabljike celera
​2 lovorova lista
2-3 ljute papričice ili pahuljice čilija po želji
sjeckani peršin
sol, papar

Priprema:

U velikom loncu zagrijte polovicu maslinova ulja (25 ml) na srednje jakoj vatri. Dodajte 2 režnja češnjaka i kratko pirjajte, zatim ubacite hobotnicu i 1 lovorov list te poklopite lonac. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok hobotnica ne omekša. Po potrebi dodajte malo vode tijekom kuhanja ako nema dovoljno tekućine.

Kad je hobotnica kuhana, ostavite je da se ohladi u vlastitom temeljcu. Izvadite je, narežite na komade, a temeljac procijedite i sačuvajte.

U očišćenom loncu zagrijte preostali dio ulja. Dodajte preostala 2 režnja češnjaka i nasjeckani celer pa pirjajte dok češnjak ne zamiriše, zatim dodajte narezanu hobotnicu, lovorov list, usitnjene papričice ili pahuljice čilija, sol i papar te dovoljno procijeđenog temeljca da potpuno pokrije hobotnicu.

Kuhajte još oko 20 minuta, zatim dodajte grah, po potrebi dodatno začinite te kuhajte još 15-20 minuta. Podijelite u tanjure, pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 21:41