Jeste li čuli pošto su ove godine šparoge? Na splitskom se pazaru, eno, nude za 15 eura. Ma šta za kilo, za mac! Strašno, znamo (ako nam ne vjerujete, evo cijele priče), ali ipak se kupuju (sve bam je na onom linku) jer gušti su ipak gušti.
Srećom po bonkuloviće s ograničenim budžetom, imamo recept za koji vam neće trebati puno preskupih šparoga pa jedan mac od oko 25 deka možete rastegnuti na dva obroka. I dalje je skupo, ali ipak znatno manje.
Rižot sa šparogama i rikulom
Sastojci:
250 g riže
150 g šparoga
100 g rikule
100 g parmezana
30 ml bijelog vina
30 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
1/2 luka
sol, papar
Priprema:
Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckan luk, kad postane staklast dodajte sitno nasjeckan češnjak. Pirjajte pola minute uz miješanje, čim češmnjak zamiriše dodajte rižu i miješajte dok zrnje ne upije masnoću.
Dodajte vinom i miješajte dok ne ispari alkohol, zatim dodajte dobro zagrijanu, ali ne kipuću vodu ili povrtnu juhu. Kuhajte uz povremeno miješanje i dolijevanje tekućine.
Kad je riža skoro potpuno skuhana, dodajte nasjeckane šparoge i kuhajte još koju minutu. Maknite s vatre, umiješajte maslac i parmezan pa dobro, dobro promiješajte. Kad rižot postane kremast, ubacite rikulu i poslužite s još malo krupno ribanog parmezana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....