Topla juha donosi osjećaj ugode, osobito tijekom hladnijih dana i može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade ili gripe. Jednom kad se skuha, može se lako podgrijati, spremiti za kasnije ili zamrznuti, što ju čini praktičnim izborom za zdrave obroke kroz tjedan. Kod nas se obično kuha juneća, pileća ili povrtna juha, ali možda je vrijeme i za nešto drugo. Recimo, juhu od puretine.
Naime, puretina je nemasno meso bogato proteinima, a siromašno mastima, što pomaže u izgradnji mišićne mase i daje dugotrajan osjećaj sitosti bez viška kalorija, a leća je odličan izvor biljnih proteina, vlakana i složenih ugljikohidrata, što pomaže probavi i održava stabilnu razinu šećera u krvi, pa posljedično sprječava prejedanje.
Recept se opisuje kao "super jednostavan" i ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Bonus je i što kombinacija nemasnih proteina, biljnih vlakana i povrća čini ovu juhu niskokaloričnom, zasitnom i odličnom za održavanje zdrave tjelesne težine.
Juha od puretine i leće
Sastojci:
680 g kuhane puretine
200 g leće
1 l pilećeg temeljca s niskim udjelom soli
400 ml sitno sjeckane rajčice iz konzerve
1 žlica paprike
1 žličica čili pahuljica
1 žličica usitnjene crvene paprike
1 žličica čili praha
4-5 češnjeva češnjaka
1 luk
1 paprika
1 konzerve kukuruza
peršin
sol, papar
Priprema:
Skuhajte puretinu i zatim je narežite na komade.
Nasjeckajte povrće i pripremite sve sastojke.
Stavite sve sastojke u veliki lonac. Kuhajte na laganoj vatri 4-5 sati dok se svi okusi ne prožmu i leća potpuno omekša.
Po potrebi dodajte sol i papar na kraju kuhanja. Poslužite toplo kao zasitnu zimsku juhu bogatu proteinima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....