Inspiraciju za nova jela kojima bismo obogatili svakodnevni jelovnik uvijek je dobro potražiti među tradicionalnim receptima inozemnih kuhinja. Turska kuhinja prava je riznica zanimljivih jela, a opet je riječ o jelima pripravljenim od nama bliskih i poznatih namirnica pa je velika vjerojatnost, zapravo sigurno je, da će nam se svidjeti.
Turski recepti
Ono što iz turskih recepata zrači jest obilje, bez obzira radi li se o krajnje jednostavnim jelima i baš zato su nam tako privlačna. Osim toga, njihova kuhinja krije prekrasna povrtna jela, a upravo takva je i juha iz naslova. Ova juha za Turke je pravi miris i okus domaće, bakine kuhinje, a dio je uobičajene restoranske ponude gdje je kušaju brojni turisti i zatim oduševljeni prenose u svoju domovinu.
Baza juhe je dinstano povrće, luk i mrkva, baš kao što često radimo. Tu su i maslinovo ulje, temeljac, malo rajčice za svježinu, te krumpir za puniji okus. I onda dolazimo do ključnog dijela, a to je crvena leća koja je glavni sastojak ove juhe čiji je okus obogaćen menotm!
Leća i menta, savršen spoj
Menta i leća se nevjerojatno dobro stapaju, pa je i nas kombinacija oduševila. Za kraj se doda nekoliko kapi limuna. Osim okusa, neka jela nam se svide ne samo okusom nego nas instinktivno privlače, a to je zbog njihove dobrobiti za naš organizam. Zasigurno je tako i s ovom juhom jer izuzetno je bogata biljnim proteinima, vlaknima i složenim ugljikohidratima, a uz to zasitna i lagana. Dodamo li i jednostavnu pripremu, jasno je da ovo jelo treba isprobati!
Turska juha od crvene leće (Mercimek çorbası)
Sastojci
200 g crvene leće
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
1 veća glavica luka
1 mrkva
1 manji krumpir (po želji)
2 žlice maslinova ulja
1 žlica koncentrata rajčice ili 1 dl pasirane rajčice
1 žličica mljevene slatke paprike
1/2 žličice mljevenog kima
sol i papar po ukusu
sušena menta
limun
Priprema
Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovu ulju ili maslacu dok ne postane staklast. Dodajte narezanu mrkvu i krumpir pa kratko propirjajte.
Umiješajte koncentrat rajčice, pospite mljevenom paprikom i kimom te dodajte dobro opranu crvenu leću. Podlijte sve temeljcem i pustite da zavri.
Kuhajte juhu na umjerenoj vatri oko 25 minuta, dok povrće i leća ne omekšaju. Izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu, a zatim posolite i popaprite prema ukusu i dodajte nekoliko prstohvta mente Poslužite toplo, uz krišku limuna koju iscijedite neposredno prije jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....