StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Juha s mesnim okruglicama po stoljetnom receptu: okus pojačava dodatak koji se nekoć koristio i u dalmatinskim kućama

Piše T. S. M.
16. srpnja 2025. - 14:00

Zaželite li se dobre domaće juhe, guste, ukusne i pune ugodnih iznenađenja poput mesnih okruglica, sitne tjestenine i biranih komadića povrća, nudimo vam recept uz koji ćete u jednom pjatu iskusiti sve navedeno.

Talijanska juha s mesnim okruglicama, povrćem i sitnom tjesteninom pravi je spacijalitet koji se radio u svečanim prigodama poput vjenčanja, zbog čega se ponekad naziva "vjenčana juha", a poseban mu okus daje sastojak koji je nekoć i u dalmatinskim kućama bio omiljen dodatak prilikom kuhanja juhe - kora tvrdog sira poput parmezana.

Smisao dodavanja kore sira u jela poput ovakvih juha je u tome što taj dodatak obogaćuje jelo dajući mu umami, odnosno peti, teško opisiv okus koji pojačava i zaokružuje sve ostale. 

Pored kore, u jelo se, kad je već pripremljeno, dodaje ribani sir, kako bi, topeći se lagano od topline jela, dodatno obogatio okus, pogotovo u gustim juhama na bazi povrća, grahorica ili žitarica.

Talijanska juha s mesnim okruglicama

Sastojci:

1 l pilećeg temeljca
​150 g svježeg špinata
100 g sitne tjestenine 
2 žlice maslinova ulja
1 luk
1 mrkva
komad stabljke selena
sol, papar

Za mesne okruglice:

250 g mljevene junetine
250 g mljevene svinjetine
50 g krušnih mrvica
30 ml mlijeka
2 žlice naribanog parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina
1 jaje
1 režanj češnjaka
sol, papar

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu. U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte povrće par minuta, dok ne omekša. Ulijte pileći temeljac i pustite da zakuha.

Za okruglice u zdjeli pomiješajte mljevena mesa, jaje, mlijeko, krušne mrvice, protisnuti češnjak, parmezan, peršin, sol i papar. Oblikujte male okruglice veličine lješnjaka i pažljivo ih ubacite u kipući temeljac.

Kuhajte 10 minuta, zatim dodajte sitnu tjesteninu i kuhajte još 7 minuta, dok tjestenina ne omekša. Pred kraj dodajte oprani svježi špinat i kuhajte kratko, samo dok povene. Po potrebi dodatno začinite.

Poslužite toplo, uz dodatak svježe naribanog parmezana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:32