Pita s gljivama i porilukom osvježavajuća je i lagana verzija klasične pite, savršena za ručak ili večeru. Kombinacija šampinjona i poriluka daje finu aromu i sočan, ali lagan nadjev. Priprema je jednostavna i brza, a pita će lijepo izgledati na obiteljskom, pa čak i na blagdanskom stolu.
Gljive su, napomenimo, izuzetno zdrave, bogate su proteinima, vlaknima, vitaminima B skupine, mineralima te antioksidansima. Redovita konzumacija gljiva može pomoći jačanju imunološkog sustava, poboljšanju metabolizma i održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Birajte svježe, krupnije šampinjone jer čvrste gljive bolje drže oblik i manje ispuštaju vodu.
Pita će vam, slijedite li recept u nastavku, biti i ukusna i nutritivno vrijedna. A i prilično jeftina što se tiče nabave sastojaka.
Pita s gljivama i porilukom
Sastojci
500 g kora za pitu
400 g šampinjona
1 glavica kapule
1 struk poriluka
ulje za prženje
sol, papar
Priprema
Sitno nasjeckajte kapulu i poriluk. Pržite ih na ulju dok ne omekšaju i ne postanu staklasti. Dodajte nasjeckane šampinjone i dinstajte dok sva tekućina iz gljiva ne ispari. Začinite solju i paprom po ukusu. Prvu i drugu koru poprskajte mješavinom ulja i vode, a na treću rasporedite pripremljeni nadjev i tako redom.
Uvijte kore s nadjevom u rolat i posložite ih u prethodno podmazan pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju. Pitu je najbolje poslužiti toplu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....