Kremasta juha uvijek je bolja opcija od bistre, barem ako nas pitate. A i kako ne bi bila? Topla, gusta i kremasta juha lijepo će vas zasititi, spriječit će vas da se prejedete glavnog jela, a također će vam, ako je od povrća, dati dobru dozu vitamina, minerala i vlakana.
Međutim, ako izbjegavate mlijeko i vrhnje, takve su vam juhe tek pusti san. Odnosno, bile su sve dosad. Otkrit ćemo vam kako napraviti gustu i ukusnu povrtnu juhu bez kapljice mlijeka. Tajna je u pravim sastojcima.
Prvi sastojak je poriluk, povrće prepuno korisnih tvari i vlakana, zbog čega se smatra saveznikom pri mršavljenju i pomoćnikom pri poticanju probave. Drugi je sasvim običan krumpir.
Zapravo ne baš sasvim običan, za optimalan rezultat trebali biste ciljati one brašnaste sorte, jer kad se skuhaju i usitne daju finu teksturu jelima i djeluju kao prirodni zgušnjavač. No i druge sorte mogu proći, samo će vam s brašnastim krumpirom ova juhica biti mrvicu bolja.
Kremasta juha od poriluka
Sastojci
500 g krumpira
500 ml povrtne juhe ili vode
2 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
1 poriluk
1 list lovora
majčina dušica
sol, papar
Priprema:
Poriluk očistite i narežite na tanke ploške, a češnjak nasjeckajte. Pirjajte poriluk i češnjak oko pet minuta na ulju pa mu dodajte krumpir očišćen i narezan na kockice, ubacite začine poklopite i kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
Izvadite lovorov list pa usitnite juhu štapnim mikserom ili blenderom. Kušajte pa po potrebi dodajte još začina i odmah poslužite.
Prije posluživanja možete juhu posuti svježim začinskim biljem i lagano tostiranim orašastim plodovima. Ostatke možete čuvati u hladnjaku do 4 dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....