StoryEditorOCM
Slanogotova za 20 minuta

Kremasta juha bez kapi vrhnja i mlijeka: u glavnoj ulozi je povrće koje potiče probavu i mršavljenje, a tajna je u ovome

Piše T. S. M.
31. siječnja 2025. - 15:28

Kremasta juha uvijek je bolja opcija od bistre, barem ako nas pitate. A i kako ne bi bila? Topla, gusta i kremasta juha lijepo će vas zasititi, spriječit će vas da se prejedete glavnog jela, a također će vam, ako je od povrća, dati dobru dozu vitamina, minerala i vlakana.

Međutim, ako izbjegavate mlijeko i vrhnje, takve su vam juhe tek pusti san. Odnosno, bile su sve dosad. Otkrit ćemo vam kako napraviti gustu i ukusnu povrtnu juhu bez kapljice mlijeka. Tajna je u pravim sastojcima.

image
Shutterstock

Prvi sastojak je poriluk, povrće prepuno korisnih tvari i vlakana, zbog čega se smatra saveznikom pri mršavljenju i pomoćnikom pri poticanju probave. Drugi je sasvim običan krumpir.

Zapravo ne baš sasvim običan, za optimalan rezultat trebali biste ciljati one brašnaste sorte, jer kad se skuhaju i usitne daju finu teksturu jelima i djeluju kao prirodni zgušnjavač. No i druge sorte mogu proći, samo će vam s brašnastim krumpirom ova juhica biti mrvicu bolja.

Kremasta juha od poriluka

Sastojci

500 g krumpira
500 ml povrtne juhe ili vode
2 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
1 poriluk
1 list lovora
majčina dušica
sol, papar

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na tanke ploške, a češnjak nasjeckajte. Pirjajte poriluk i češnjak oko pet minuta na ulju pa mu dodajte krumpir očišćen i narezan na kockice, ubacite začine poklopite i kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.

Izvadite lovorov list pa usitnite juhu štapnim mikserom ili blenderom. Kušajte pa po potrebi dodajte još začina i odmah poslužite.

Prije posluživanja možete juhu posuti svježim začinskim biljem i lagano tostiranim orašastim plodovima. Ostatke možete čuvati u hladnjaku do 4 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 06:58