Ponekad nam odgovaraju složeni recepti, a ponekad nas spase oni najjednostavniji, osobito ako sadrže neku zgodnu caku. Takav je i ovaj koji slijedi, za lignje iz pećnice.
Zaista je jednostavan, kako po pitanju sastojaka, tako i po pitanju pripreme, a ono što ga čini posebnim je jedan mali detalj. Krumpiri i lignje ne peku se jednako dugo. Zašto? Zbog toga što lignje tijekom predugog pečenja znaju postati tvrde i žilave. Krumpir, pak, zahtijeva određenu minutažu u pećnici. Rješenje je najprije staviti peći krumpir pa mu lignje pridružiti naknadno.
No to nije jedini trik. Krumpir se spaja s pirjanim lukom i češnjakom, a kad se sve to skupa ispeče pa još doda malo rajčice a lignje puste svoj sko, rezultat su najsočnije i najukusnije pečene lignje koje ste probali. Ako vam je po volji, u tu kombinaciju slobodno uključite i malo vina, bit će još sočnije, a po želji možete koristiti i masline, kapare i slične dodatke, kako bi jelo bilo bogatije.
Lignje iz pećnice
Sastojci
600 g očišćenih liganja
500 g krumpira
400 ml umaka od rajčice
60 ml maslinova ulja
1 luk
2 režnja češnjaka
svježi peršin
sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Ogulite krumpire i narežite ih na ploške pa ih pomiješajte s maslinovim uljem, posolite, popaprite i razmažite u posudu za pečenje. Pecite krumpire oko 20 minuta da počnu omekšavati.
U međuvremenu nasjeckajte luk i usitnite češnjak. Na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinova ulja u tavi, dodajte luk i pirjajte dok ne postane mekan. Dodajte češnjak i pirjajte još kratko.
Premjestite pirjani luk i češnjak preko krumpira, ulijte umak od rajčice i promiješajte da se krumpiri preliju. Pecite 15 minuta.
Očistite lignje ako već nisu očišćene. Posolite i popaprite lignje pa ih ravnomjerno rasporedite po krumpirima i umaku.
Pecite još oko 10-15 minuta dok lignje ne postanu mekane, a krumpiri su potpuno pečeni.
Na kraju pospite svježe nasjeckanim peršinom i pustite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....