StoryEditorOCM
Slanojednostavno, a odlično

Lignje iz pećnice s krumpirom i umakom od rajčice: lakše ne može, a topit će vam se u ustima! Evo u čemu je stvar...

Piše T. S. M.
21. studenog 2025. - 12:15

Ponekad nam odgovaraju složeni recepti, a ponekad nas spase oni najjednostavniji, osobito ako sadrže neku zgodnu caku. Takav je i ovaj koji slijedi, za lignje iz pećnice.

Zaista je jednostavan, kako po pitanju sastojaka, tako i po pitanju pripreme, a ono što ga čini posebnim je jedan mali detalj. Krumpiri i lignje ne peku se jednako dugo. Zašto? Zbog toga što lignje tijekom predugog pečenja znaju postati tvrde i žilave. Krumpir, pak, zahtijeva određenu minutažu u pećnici. Rješenje je najprije staviti peći krumpir pa mu lignje pridružiti naknadno.

No to nije jedini trik. Krumpir se spaja s pirjanim lukom i češnjakom, a kad se sve to skupa ispeče pa još doda malo rajčice a lignje puste svoj sko, rezultat su najsočnije i najukusnije pečene lignje koje ste probali. Ako vam je po volji, u tu kombinaciju slobodno uključite i malo vina, bit će još sočnije, a po želji možete koristiti i masline, kapare i slične dodatke, kako bi jelo bilo bogatije.

image
Shutterstock

Lignje iz pećnice

Sastojci

600 g očišćenih liganja
500 g krumpira
400 ml umaka od rajčice
60 ml maslinova ulja
1 luk
2 režnja češnjaka
svježi peršin
sol, papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Ogulite krumpire i narežite ih na ploške pa ih pomiješajte s maslinovim uljem, posolite, popaprite i razmažite u posudu za pečenje. Pecite krumpire oko 20 minuta da počnu omekšavati.

U međuvremenu nasjeckajte luk i usitnite češnjak. Na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinova ulja u tavi, dodajte luk i pirjajte dok ne postane mekan. Dodajte češnjak i pirjajte još kratko.

Premjestite pirjani luk i češnjak preko krumpira, ulijte umak od rajčice i promiješajte da se krumpiri preliju. Pecite 15 minuta.

Očistite lignje ako već nisu očišćene. Posolite i popaprite lignje pa ih ravnomjerno rasporedite po krumpirima i umaku.

Pecite još oko 10-15 minuta dok lignje ne postanu mekane, a krumpiri su potpuno pečeni.

Na kraju pospite svježe nasjeckanim peršinom i pustite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 19:56