StoryEditorOCM
Slanočista srida

Lignje po starom dalmatinskom receptu: mnogima su baš ovakve najdraže, a lako se pripremaju i gotove su za čas

Piše T. S. M.
5. ožujka 2025. - 08:10

Počela je korizma, što za mnoge znači da će se odreći mesa ili da će se te odluke držati barem danas, na Čistu sridu. No odricanje od mesa ne mora značiti odricanje od užitka u jelu i zato vam nudimo jedan prijedlog za bonkuloviće.

Skoknite po friške lignje, evo jednog svima dragog recepta. Vrlo je jednostavan, zahtijeva tek par sastojaka, a daje kompletan obrok. Mnogi tvrde da su im upravo ovakve lignje najdraže.

Što kažete na lignje u padeli? Možda ste čuli za to jelo, a ne znate o čemu se radi? Padelu u svakom slučaju ne biste smjeli brkati s paštelom - jedno je tijesto u kojem se lignje prže, a drugo je naziv za teću, obično nešto pliću. Koja riječ označava koji pojam, shvatit ćete kad pročitate recept...

image
Shutterstock

Lignje u padeli

Sastojci:

1 kg liganja
500 g krumpira
150 ml bijelog vina
500 ml ribljeg temeljca
češnjak
peršin
sol, papar

Priprema:

Očistite lignje pa ih posušite kuhinjskim papirom. Stavite ih u tavu na zagrijano maslinovo ulje i kratko prepržite pa im dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Kad češnjak zamiriše, zalijte bijelim vinom pa pričekajte da alkohol ispari.

Dodajte krumpire narezane na fetice, zalijte sve sastojke ribljom juhom ili toplom vodom i poklopite tavu te kuhajte oko pola sata, odnosno dok lignje ne omekšaju. Posolite, popaprite i poslužite.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 04:13