Malo što se može usporediti s mirisom svježe ispečenog kruha, ali ponekad jednostavno nemamo volje ni vremena pustiti tijesto da se diže. Ta se odluka obično brzo pokaje kad nas uhvati želja za nečim toplim i hrskavim, pa vrijedi imati pri ruci brzu zamjenu koja spašava stvar.
Piadina je savršeno rješenje. Ta mekana talijanska pogačica od beskvasnog tijesta, promjera oko dvadeset centimetara, nastala je u talijanskoj pokrajini Emilia-Romagna kao jednostavno jelo siromašnih, a danas je u toj zemlji jedan od najpopularnijih oblika street fooda, odmah iza pizze. Lako se priprema, ne zahtijeva kvasac ni dugo čekanje, a rezultat je mekan, mirisan i beskrajno prilagodljiv.
Piadina može biti podloga za sendviče, može se koristiti umjesto tortilje za wrapove s različitim nadjevima ili može poslužiti kao jednostavan topli zalogaj uz sir i masline. Talijani je najčešće pune pršutom, rikolom, burattom, mekanim sirevima i pestom, a u slatkoj varijanti obično završi s namazom od čokolade ili karamele.
U svakom slučaju, uz samo par jednostavnih sastojaka i dobro zagrijanu tavu dobit ćete mirisnu pogačicu koja može zamijeniti kruh kad god vam zatreba nešto brzo i fino za pojesti.
Piadine
Sastojci:
1 kg brašna
200 g svinjske masti ili 190 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
400 ml vode
3-4 žlice mlijeka
3,5 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
Priprema:
Promiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu pa ih prosijte na radnu površinu. Dodajte im mast ili ulje sobne temperature pa promiješajte prstima.
Počnite pomalo dodavati vodu i mlijeko, uzimajući svaki put malo brašna sa strane i miješajući vilicom, pa ga premijesite rukama da se lijepo sjedini. Ako je jako ljepljivo, dodajte još malo brašna.
Snažno mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično pa ga podijeliti na 8-10 jednakih loptica. Možete ih peći odmah, ali još su bolje nakon što se tijesto malo odmori (dovoljno je 20-ak minuta).
Loptice zatim izvaljajte u pogačice na pobrašnjenoj radnoj površini, vrlo tanko, oko 2 milimetra. Nabockajte ih vilicom.
Zagrijte tavu koja se ne lijepi pa pecite piadine sa svake strane dok ne uhvate boju.
Poslužite uz priloge i nadjeve po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....