StoryEditorOCM
Slanomoćno i pikantno

Meso pohano na ovaj način nekoć je bilo veliki specijalitet, danas ga se mnogi ne usude naručiti. Šteta, jako je dobro!

Piše T.S.M.
25. siječnja 2024. - 12:03

Volite li pohano meso, trebali biste znati za ovo jelo. Morali biste se s njim bolje upoznati i ako ste ljubitelj paprika, gljiva i pikantnih umaka.

Možda ste već čuli za njega, nekoć je bilo iznimno popularno, ne samo na našim prostorima nego i šire, jer izvorno je, što je manje poznato, riječ o njemačkom jelu. Radi se o pohanim odrescima od telećeg, svinjskog ili pilećeg mesa koje se prije posluživanja preljeva pikantnim umakom po kojem nosi ime - ciganskom umaku. 

Zašto je umak nazvan ciganskim, mogli bismo samo nagađati, no moguće je da je ime zaslužio svojim šarenilom boja i raznovrsnošću sastojaka: u ciganski umak idu paprike različite boje, luk, gljive i rajčice te začini poput slatke i ljute paprike. Ipak, nanese li vas put u Njemačku pa poželite probati ovaj specij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 15:12