Volite li jela poput gulaša i uživate u spoju mekanog, dugo kuhanog mesa koje se topi u ustima i moćnog umaka, jedno od jela koja biste trebali naučiti pripremati je irski gulaš. Više je inačica tog specijaliteta, već smo vam o njemu pisali, podsjetite se ovdje, no danas vam nudimo recept je onu koja se poslužuje uz pire od krumpira.
Izvorno se irski gulaš pripremao od mesa ovce ili koze, narezanih na kockice i začinjenih solju i paprom pa zatim satima kuhanih uz dodatak krumpira i luka, a kasnije se u istu svrhu počela koristiti i govedina. Volite li ovčetinu i ne smeta vam njen specifičan okus, iskušajte ovaj recept koristeći se tom vrstom mesa, a ako je ne možete ili ne želite nabaviti, janjetina, govedina ili junetina bit će kao stvorene za njenu zamjenu.
Kako se jelo kroz godine razvijalo, uz rjeđi, varivu nalik izvornik nastala i gušća, toču nalik verzija koja se obično poslužuje uz pire. Zanimljiv dodatak ovoj drugoj vrsti irskog gulaša je grašak, a jelo se po želji u zadnjoj fazi pripreme može dodatno zgusnuti uz pomoć brašna.
Irski gulaš
Sastojci
500 g janjetine, ovčetine, junetine ili govedine
500 ml goveđe juhe
50 g smrznutog graška
2 žlice masti ili ulja
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
1/4 žličice majčijne dušice
1/4 žličice ružmarina
4 mrkve
2 režnja češnjaka
1 luk narezan na kockice
1 list lovora
sol, papar
Priprema:
Meso narežite na kockice pa ga začinite govedinu solju i paprom te ga prepecite na zagrijanoj masti ili ulju sa svih strana dok ne porumeni.
Dodajte nasjeckani luk, kratko pirjajte dok luk ne postane staklast pa dodajte narezani češnjak i mrkvu. Pirjajte par minuta pa zalijte s otprilike 150 ml juhe. Dobro promiješajte i ostružite dno posude.
Dodajte ostatak juhe i začine, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dva do četiri sata.
Kad je meso mekano, maknite lovorov list, pomiješajte omekšali maslac i brašno i dodajte ih u gulaš. Dobro promiješajte pa dodajte i zaleđeni grašak pa kuhajte par minuta dok se grašak ne skuha, a umak zgusne.
Poslužite uz pire od krumpira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....