StoryEditorOCM
Slanoukusno i zdravo

Moćno jelo s mahunama i junetinom koje miriše na nostalgiju: ovakve recepte za fažolete čuvaju još samo iskusne domaćice

Piše T. S. M.
28. svibnja 2025. - 11:54

Mahune, odnosno fažolete, obično kuhamo same ili s krumpirom za jela kao što su lešo fažoleti i fažoleti na salatu, no postoji još jedan dobar način za iskoristiti ih, a to je priprema variva, u kojem se mahune spajaju s različitim povrćem, poput mrkve i rajčice, a još je bolje kad se u lonac doda i meso čime se lagano jušno jeolo pretvara u kompletan obrok.

Nudimo vam recept za vrlo ukusno, a jednostavno varivo s mahunama i junetinom i rajčicama. Za ovo jelo možete koristiti različite vrste mahuna, od uskih zelenih do šarenih širokih, a jednako će vam odgovarati svježe i zamrznute, samo ćete ih u različitom trenutku dodati u jelo.

Sve u svemu, dobit ćete ručak iz jedne posude, ukusan i pun nutrijenata, a sve će zaokružiti pomalo nostalgičan miris i okus jer ovo jelo podsjeća na ona koja danas pronalazimo samo još u starim kuharicama i bilježnicama s receptima iskusnih domaćica.

Varivo od junetine i mahuna

Sastojci:

1 kg junetine za gulaš
500 g mahuna (širokih ili zelenih, svježih ili zaleđenih)
400 g rajčice iz konzerve ili 5 svježih šljivarica
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica koncentrata rajčice
1 luk
nasjeckani peršin
sol, papar

Priprema:

Meso narezano na kockice osušite papirnatim ručnicima i začinite solju i paprom pa ih lagano prepržite na zagrijanom ulju tako da dobiju boju sa svih strana.

Izvadite meso iz posude i dodajte nasjeckani luk pa ga pirjajte dok ne omekša, 2-3 minute.

Dodajte pastu od rajčice i prijajte još oko minutu dok ne dobije dublju boju. Zatim ulijte oko 100 ml vode i promiješajte, stružući dno, zatim vratite meso, dodajte nasjeckane rajčice i pustite da zavrije pa smanjite vatru kuhajte 1-1 ½ sat, dok meso ne omekša. Ubacite mahune i kuhajte još 15-20 minuta ako su svježe, odnosno 10-ak minuta, ako su zamrznute.

Pri kraju provjerite okuse i dodajte sjeckani peršin pa jelo poslužite s kuhanom rižom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:00