StoryEditorOCM
Slanomažite i guštajte

Najbolja pašteta od tune radi se od samo tri sastojka: napravite duplu dozu i iznenadite ekipu, savršena je uz vino i pivo

Piše T. S. M.
15. prosinca 2025. - 21:01

Razmišljate li već o spizi koju biste mogli ponuditi ggostima u jednoj od brojnih prilika za druženje koje nam nudi prosinac ili ste se možda našli u ulozi gosta od kojeg se očekuje da sa sobom, poed dobrog raspoloženja, ponese i nešto za pod zub, evo vam rješenje koje će se svima svidjeti, a vama neće izazvati stres oko pepave pripreme.

Pašteta od tune uvijek je dobra ideja, osobito ako je riječ o prigodi u kojoj će se štogod pijuckati jer sjajno klizi uz vino i pivo, pa čak i uz koktele tipa Mojito ili Aperol spritz, a još je bolja ideja kada se priprema po hiper jednostavnom receptu. A takav je i ovaj.

Za pripremu vrlo ukusne i mazive paštete koja neće otpadati s krekera ili komada kruha svaki put kad pomaknete ruku, potrebna su vam samo tri sastojka. S tim da je treći opcionalan.

image
Alena Dvorakova/panthermedia/profimedia/Alena Dvorakova/panthermedia/profimedia

Prvi ste pogodili (tuna iz konzerve, jasno), drugi je krem sir (koji jamči mazivost, ali i blag okus koji se može lijepo nadograditi), a treći ovisio vama. Može biti limunov sok, za koji navijamo, jer balansira masnoću tunjevine i krem sira, no može biti i, recimo, parmezan, koji će dati dozu pikantnosti, ili neki od začina po vašem guštu:  malo sjeckanog začinskog bilja (za okus, ali i za hrskavost), limunova korica (za dozu elegancije) ili pak kap-dvije tabasca (za pikantnost).

Donosimo vam jednostavan recept s prvom opcijom, a vi sami odaberite za koju ćete se odlučiti. Napominjemo da će, ovisno o tome koju ćete marku tunjevine i krem sira koristiti, ova pašteta nekima možda biti mrvicu neslana, a to se lako korigira prstohvatom soli.

I još jedna mala napomena, koja će vam olakšati posao: ostavite krem sir neko vrijeme van hladnjaka, kako bi omekšao, pa ćete ga lakše pomiješati s ostalim sastojcima.

image
Elena Hramova/imagebroker/profimedia/Elena Hramova/imagebroker/profimedia

Pašteta od tune s tri sastojka

Sastojci

150 g tune iz konzerve 
90 g krem sira
1-2 žličice limunova soka

Priprema

Tunu temeljito ocijedite i vilicom je usitnite, pazeći da uklonite što više tekućine kako pašteta ne bi bila rijetka. Dodajte omekšani krem sir i limunov sok pa sve pomiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Ako želite grublju teksturu, miješajte vilicom, a za glatku i kremastu paštetu koristite štapni mikser ili sjeckalicu.

Paštetu poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se okus stabilizirao i tekstura učvrstila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 21:03