Razmišljate li već o spizi koju biste mogli ponuditi ggostima u jednoj od brojnih prilika za druženje koje nam nudi prosinac ili ste se možda našli u ulozi gosta od kojeg se očekuje da sa sobom, poed dobrog raspoloženja, ponese i nešto za pod zub, evo vam rješenje koje će se svima svidjeti, a vama neće izazvati stres oko pepave pripreme.
Pašteta od tune uvijek je dobra ideja, osobito ako je riječ o prigodi u kojoj će se štogod pijuckati jer sjajno klizi uz vino i pivo, pa čak i uz koktele tipa Mojito ili Aperol spritz, a još je bolja ideja kada se priprema po hiper jednostavnom receptu. A takav je i ovaj.
Za pripremu vrlo ukusne i mazive paštete koja neće otpadati s krekera ili komada kruha svaki put kad pomaknete ruku, potrebna su vam samo tri sastojka. S tim da je treći opcionalan.
Prvi ste pogodili (tuna iz konzerve, jasno), drugi je krem sir (koji jamči mazivost, ali i blag okus koji se može lijepo nadograditi), a treći ovisio vama. Može biti limunov sok, za koji navijamo, jer balansira masnoću tunjevine i krem sira, no može biti i, recimo, parmezan, koji će dati dozu pikantnosti, ili neki od začina po vašem guštu: malo sjeckanog začinskog bilja (za okus, ali i za hrskavost), limunova korica (za dozu elegancije) ili pak kap-dvije tabasca (za pikantnost).
Donosimo vam jednostavan recept s prvom opcijom, a vi sami odaberite za koju ćete se odlučiti. Napominjemo da će, ovisno o tome koju ćete marku tunjevine i krem sira koristiti, ova pašteta nekima možda biti mrvicu neslana, a to se lako korigira prstohvatom soli.
I još jedna mala napomena, koja će vam olakšati posao: ostavite krem sir neko vrijeme van hladnjaka, kako bi omekšao, pa ćete ga lakše pomiješati s ostalim sastojcima.
Pašteta od tune s tri sastojka
Sastojci
150 g tune iz konzerve
90 g krem sira
1-2 žličice limunova soka
Priprema
Tunu temeljito ocijedite i vilicom je usitnite, pazeći da uklonite što više tekućine kako pašteta ne bi bila rijetka. Dodajte omekšani krem sir i limunov sok pa sve pomiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Ako želite grublju teksturu, miješajte vilicom, a za glatku i kremastu paštetu koristite štapni mikser ili sjeckalicu.
Paštetu poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se okus stabilizirao i tekstura učvrstila.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....