StoryEditorOCM
SlanoJEDNOSTAVAN TRIK

Najbolje knedle za juhu, lagane poput oblačića: nema šanse da će biti tvrde i zbijene, tajna je u jednom sastojku

Piše P. M.
6. prosinca 2025. - 10:15

Knedle za juhu, iako se čine kao najjednostavniji dodatak najdražem zimskom jelu na žlicu, ponekad vam mogu zadati glavobolju, recimo ako se raspadnu ili ako vam ispadnu pretvrde. 

Ipak, postoji provjereni način pripreme koji uvijek daje kompaktne, mekane i prozračne knedle. Ne može jednostavnije, riječ je o pravilnom omjeru sastojaka i maloj količini praška za pecivo.

Upravo prašak omogućuje da smjesa tijekom kuhanja lagano naraste i postane mekša, bez rizika da vam se knedle raspadnu ili ostanu tvrde.

image
Jiří Poláček/ifood Sm/profimedia/Jiří Poláček/ifood Sm/profimedia

Knedle za juhu

Sastojci

1 jaje
6 žlica griza
4 žlice ulja
prstohvat soli i papra
prstohvat praška za pecivo

image
Cristian Zamfir/alamy/profimedia/Cristian Zamfir/alamy/profimedia

Postupak

Lagano umutite bjelanjke, tek toliko da se zapjene. Zatim umiješajte žumanjak, dodajte sol, papar, prašak za pecivo i ulje. Griz dodajete postupno, uz stalno miješanje, dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.

Dobivena smjesa zatim par minuta odmara pokrivena. 

Knedle oblikujete neposredno iznad juhe koja je na rubu vrenja. Pazite da juha nije kipuća jer to može uzrokovati raspadanje knedli. Žlica kojom se oblikuju prethodno se zagrije u juhi, čime se sprječava lijepljenje.

Oblikovane knedle nježno spuštajte u posudu i ostavite da se kuhaju približno deset minuta na laganoj vatri. Tijekom kuhanja ne trebaju se miješati ni okretati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 10:17