Što je roštilj bez ćevapa? Slažete li se s nama, možda ih poželite napraviti sami. Taman vam je na vrijeme, jer dobro je poznato da je za ćevape najbolje kad prenoće u hladnjaku. Isto tako je dobro poznato da je u ćevape dobro dodati malo mineralne vode, nije to nikakva tajna. No, ako želite osobito ukusne i sočne ćevape, to nije jedina voda koju ćete dodati.
Znate li da se najukusniji ćevapi rade uz pomoć vode u kojoj je prokuhan češnjak? Češnjak kuhanjem postaje blaži, slađi i profinjeniji, a voda u kojoj je skuhan služi kao savršen medij za ravnomjerno prenošenje arome u smjesu mljevenog mesa. Sirovi češnjak može se previše jako osjetiti, a kad se doda na ovaj način, okusu ćevapa daje umami i dubinu, bez da njime dominira. Pored toga, dodavanje tekućine u smjesu (bilo da je voda mineralna ili ovako začinjena češnjakom) čini ćevape sočnijima, mekšima i manje zbijenima, a opet čvrstima kad se ispeku
Ćevapi
Sastojci:
1,5 kg junetine
500 g janjetine ili svinjetine
4 režnja češnjaka
100 ml vode
50 ml mineralne
10 g sode bikarbone
sol, papar
Priprema:
Meso sameljite dva puta, češnjak jako sitno nasjeckajte pa ga kratko prokuhajte sa 100 ml vode. Procijedite, a vodu pomiješajte s mineralnom, dodajte im sol i papar pa smjesu dodajte mesu.Zamijesite i ostavite da miruje barem tri sata.
Sodu bikarbonu pomiješajte s malo vode pa je prelijte preko mesa te još jednom promiješajte i zatim oblikujte ćevape te ih pustite da odstoje oko sat vremena u hladnjaku prekriveni prozirnom folijom.
Namažite rešetku roštilja masnoćom pa ih pecite čim se roštilj dobro zagrije uz stalno okretanje.
Ne pecite ih predugo, jer iznutra moraju imati lagano roskastu boju
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....