Opet vam fali ideja za pripremu tikvica? Nema problema, samo se pouzdajte u nas, jer mi ih imamo koliko vam srce želi. U ovom vam slučaju nudimo recept za dhensa chi bhaji, vrlo popularno jelo iz indijske kuhinje. Čekajte, stanite, gdje ćete...? Nema straha od pretjerano egzotičnih sastojaka, prevelikog stupnja ljutine i tome sličnog što vas je možda dosad odbijalo od njihovih jela. Ovdje su najčudniji sastojci đumbir i kurkuma, a s njima ste se već upoznali, zar ne? Ako vam nisu po guštu, samo ih preskočite.
Dakle što je uopće taj dhensa chi bhaji? Riječ je o vrsti curryja od povrća, slično našem varivu, ali s puno više začina. Obično od tikvica i drugih vrsta tikve, ali koristi se i za artičoke, patlidžane i drugo povrće. Obično se jede samostalno ili uz kruh, a može se poslužiti s rižom i sličnim prilozima.
Indijsko varivo od tikvica
Sastojci:
500 g tikvica
2 žlice ulja
1 žlica naribanog đumbira
1 žličica mljevene kurkume
1/2 žličice mljevenog kima
1/2 žličice dimljene paprike
1/4 žličice čilija u prahu
1 luk
1 rajčica
malo limunovog soka ili octa
sjeckani korijandar ili peršin
sol, papar
Priprema:
Tikvice narežite na kockice, luk sitno nasjeckajte, a rajčicu ogulite i narežite. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte ulje pa na srednje jakoj vatri pirjajte luk dok ne omekša i lagano pozlati.
Dodajte đumbir i sve začine pa kratko prepržite da puste miris.
Umiješajte rajčicu, posolite i pirjajte nekoliko minuta dok se ne raskuha u umak.
Dodajte tikvice, malo vode po potrebi (oko 50 ml), poklopite i kuhajte 10-15 minuta dok malo ne omekšaju. Po potrebi još začinite, dodajte kiselinu i pustite da se kratko reducira bez poklopca.
Pospite svježim peršinom i poslužite toplo, uz rižu, kus-kus ili komadić kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....