Suho meso je omiljena zimska hrana i zasigurno nije nešto što nas asocira na ljeto. No, postoji jedno pravo domaće, rustikalno jelo koje volimo i na vrućinama, a ključni sastojak je upravo suho meso!
Riječ je o mahunama, odnosno fažoletima na žlicu, klasičnim načinom pripreme omiljene ljetne namirnice koji dobro nosi razne vrste mesa, a baš suho meso daje poseban šušt pravog comfort fooda. Fažoleti su početkom ljeta na vrhuncu sezone, a u zamrzivaču još uvijek imamo suhog mesa.
Dobar je bilo koji komad suhog mesa kojeg biste i inače kuhali, premda neki ističu rebra kao najbolji izbor. Ako niste među sretnicima koji imaju domaćeg suhog mesa u zalihi, poslužit će i panceta ili neki sličan komad „iz dućana“ jer u ovo doba godine u mesnicama nema suhog mesa u ponudi. Za pripremu jela na žlicu bolji izbor su sorte širokih mahuna jer bolje podnose duže kuhanje. U svakom slučaju treba birati mlađe i manje vlaknaste mahune!
Fažolete možemo kupiti i smrznute tijekom cijele godine i pripremiti ovo jelo, no poseban gušt daje upravo obilje svježeg sezonskog povrća kojeg koristimo u pripremi. Posebno se ističu rajčice koje taman naveliko dozrijevaju te će svojom aromom i specifičnom kiselkastom svježinom pretvoriti ovo jelo u pravu ljetnu rustikalnu gozbu. A tu je i kapula koja se taman vadi iz zemlje, još uvijek mlada mrkva i mladi krumpir...
Fažoleti sa suhim mesom
Sastojci:
400 - 500 g mahuna
300 - 400 g suhog mesa (količinu prilagoditi ovisno o tome je li meso na kosti ili ne)
2 - 3 srednja krumpira
1 luk
2–3 režnja češnjaka
1 mrkva
2 rajčice
1 lovorov list
maslinovo ulje ili svinjska mast
voda
crvena paprika
po želji zaprška
sol, papar
Priprema:
Isperite suho meso i prokuhajte ga 10-ak minuta kako bi ispustilo višak soli i masnoće. Po potrebi narežite na manje komade. Za taj postupak možete koristiti isti lonac u kojem ćete kuhati jelo. Dok se meso kuha, operite i nasjeckajte povrće.
Na maslinovom ulju ili svinjskoj masti pirjajte nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće dok ne omekšaju i postanu staklasti. Dodajte nasjeckanu rajčicu i kratko nastavite pirjati. Umiješajte prokuhano suho meso, dolijte ključalu vodu – taman toliko da prekrije meso, ali da ne pliva – i dodajte začine: sol, papar, slatku papriku i list lovora po želji.
Kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta ili dok meso ne omekša (provjerite vilicom). Zatim dodajte krumpir narezan na kockice i očišćene, narezane mahune. Po potrebi dolijte još malo vode i nastavite kuhati dok sve ne omekša.
Vrijeme kuhanja mahuna ovisi o njihovoj vrsti i starosti – neka budu mekane, ali ne raskuhane, jer će jelo izgubiti na okusu i teksturi.
Na kraju, ako volite, dodajte malo zaprške za puniji okus, no slobodno je izostavite ako više volite laganija jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....