Nastavljamo s manje uobičajenim, ali odličnim receptima za lignje, a ovog je puta na redu jedan odličan talijanski tradicionalni recept za punjene lignje sa sastojkom kojeg vjerojatno ne biste očekivali - ljutom kobasicom.
Izvorno se koristi tamošnja pikantna salsiccia, a na jugu poprilično žestoka kalabrijska ‘nduja, koje možete zamijeniti slavonskom kobasicom ili čak, ako volite ljuto, kulenom. Temelj nadjeva čini riža (neke kratkozrnate sorte, primjerice arborio) koja se prethodno gotovo potpuno skuha u svojevrsni rižot s kobasicom, lijepo začinjen šafranom i parmezanom.
Još jedan detalj čini ovo jelo omiljenim, a to je mogućnost pripreme na žaru. Naravno, ako vam se ne loži vatra, samo ih ispecite u pećnici ili na gril tavi. Kako je riža manje više skuhana, nema potrebe za duljom termičkom obradom. Ako želite, skuhajte malo više riže pa dio odvojite za podlogu na kojoj ćete zapeći lignje.
Lignje s rižotom od kobasice
Sastojci
200 g riže
75 g kobasice
75 g luka
50 g parmezana
30 g maslaca
960 ml pilećeg temeljca
60 ml bijelog vina
8 liganja
prstohvat šafrana
češnjak
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema
Zagrijte pileći temeljac i ubacite šafran. Pripazite da temeljac ostane vruć.
Na maslinovom ulju prepržite kobasicu narezanu na komade. Kada pusti malo masnoće, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte češnjak.
Umiješajte rižu i kratko je promiješajte na laganoj vatri. Ulijte bijelo vino i pustite da ispari.
Počnite dolijevati temeljac po malo, stalno miješajući i ne dopuštajući da riža postane potpuno suha prije idućeg dodavanja.
Kuhajte dok riža ne bude al dente i dobije kremastu teksturu. Dodajte parmezan i maslac.
Otvorite lignje i napunite ih do tri četvrtine pripremljenim rižotom. Presavijte rub i učvrstite čačkalicom.
Premažite ih maslinovim uljem, posolite i popaprite.
Zagrijte roštilj na srednju temperaturu i pecite lignje oko pet minuta, okrećući ih da dobiju ravnomjerne tragove.
Poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....