StoryEditorOCM
Slanoguštat ćete!

Ovo je bolje od hobotnice na salatu i podušenih liganja: pravi ljetni specijalitet po receptu vrhunskog restorana iz Bola

Piše T. S. M.
30. lipnja 2025. - 07:05

Jede vam se nešto s okusom mora, onako na tragu salate od hobotnice ili podušenih liganja, lagano, ali zakusno, jednostavno i dalmatinski? Ali ne znate što...

Mi imamo ideju, a i recept i to iz vrhunskog bračkog restorana, Ribarske kućice iz Bola. Riječ je o sipi s bižima, pravom specijalitetu u koji pored spomenutih namirnica idu kapula, pome, konšerva, kvalitetno bijelo vino...

Upravo to jelo pripremio je chef spomenutog restorana u okviru manifestacije MEETeatING Mediterranean, o čemu više možete pročitati ovdje.

Sipa s bižima

Sastojci 

150 g očišćenog mesa sipe
50–70 g graška 
200 ml maslinovog ulja
1 glavica luka 
1–2 češnja češnjaka
300 ml bijelog vina (npr. Pošip ili Maraština)
2 žlice domaćeg vinskog octa
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica koncentrata od rajčice
nasjeckani svježi peršin 
crnilo od sipe 
sol, papar

Priprema

Nasjeckajte luk i češnjak.

Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte sipu, grašak i sve začine. Promiješajte.

Podlijte bijelim vinom. Kad vino zakipi, dodajte crnilo sipe.

VAŽNO: Umočite malu kavenu žličicu u crnilo i promiješajte u loncu. Nemojte zagrabiti crnilo – ono što ostane na žličici bit će dovoljno.

Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta.

Zadnjih 5 minuta kuhajte bez poklopca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 09:23