Jede vam se nešto s okusom mora, onako na tragu salate od hobotnice ili podušenih liganja, lagano, ali zakusno, jednostavno i dalmatinski? Ali ne znate što...
Mi imamo ideju, a i recept i to iz vrhunskog bračkog restorana, Ribarske kućice iz Bola. Riječ je o sipi s bižima, pravom specijalitetu u koji pored spomenutih namirnica idu kapula, pome, konšerva, kvalitetno bijelo vino...
Upravo to jelo pripremio je chef spomenutog restorana u okviru manifestacije MEETeatING Mediterranean, o čemu više možete pročitati ovdje.
Sipa s bižima
Sastojci
150 g očišćenog mesa sipe
50–70 g graška
200 ml maslinovog ulja
1 glavica luka
1–2 češnja češnjaka
300 ml bijelog vina (npr. Pošip ili Maraština)
2 žlice domaćeg vinskog octa
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica koncentrata od rajčice
nasjeckani svježi peršin
crnilo od sipe
sol, papar
Priprema
Nasjeckajte luk i češnjak.
Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte sipu, grašak i sve začine. Promiješajte.
Podlijte bijelim vinom. Kad vino zakipi, dodajte crnilo sipe.
VAŽNO: Umočite malu kavenu žličicu u crnilo i promiješajte u loncu. Nemojte zagrabiti crnilo – ono što ostane na žličici bit će dovoljno.
Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta.
Zadnjih 5 minuta kuhajte bez poklopca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....