Pečene paprike su među najistaknutijim ljetnim specijalitetima. Paprike savršeno nose dimljenu notu u okusu koju dobiju pečenjem, a kad se sve začini kako treba rijetko kad će ostati koja na tanjuru. A poseban je gušt pomazati umak. Na policama trgovina nalaze se kisele pečene paprike, ali oni koji radije biraju domaće pečene paprike obično zamrzavaju, dok je običaj kiseliti svježe paprike. I te su nam jako drage i nesumnjivo imaju svoje mjesto među najdražim kiselišima, ali pečene paprike su ipak pečene paprike.
Koristite kvalitetne svježe, mesnate paprike, idealno roge, ali može i crvene babure. Zapravo, možete one koje su vama najdraže ili dostupne, ali mi preferiramo roge! Najbolji rezultat postić ćete ako paprike pečete na roštilju, zbog arome, ali i zbog teksture mesa. Od 5 g svježih paprika dobit ćete otprilike 3 kg pečenih, a trebat će vam 5 staklenki od 720 ml. Uvijek je dobro sterilizirati koju staklenku više! Jednom otvorenu teglu držite u frižideru, a prilikom serviranja po želji dodajte maslinovo ulje, češnjak i peršin.
Salata od pečenih paprika
Sastojci
5 kg paprike
75 g soli
75 g šećera
1,5 l vode
125 ml ulja
100 - 150 ml bijelog vinskog octa, po ukusu
Priprema
Paprike ispecite, a pečene stavite u najlon ili pokloljen lonac da se spare kako bi se lakše ogulile. Prohlađene paprike ogulite i očistite od peteljki i sjemenki.
Sastojke za marinadu stavite u lonac i sve zakuhatje, a staklenke i čepove sterilizirajte.
Punite sterilizirane staklenke pečenim paprikama, zatim rasporedite tekućinu preko paprika, vodeći računa da dobro prekrije paprike. Poklopite i okrenite staklenke na poklopac da se vakumiraju tijekom nekoliko sati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....