Prave će vam domaćice (i istinski zaljubljenici u pite) bez ustručavanja reći da se pite s domaćim korama ne mogu usporediti s onim koje se prave s gotovim korama. Nažalost, domaće se kore neki jednostavno ne usude raditi. Boje se da će im pucati i da neće biti dovoljno tanke pa će im pita, umjesto da očaravajuće pucketa i lista se, biti razočaravajuće tvrda i žilava.
Jedna od onih koji su napokon skupili hrabrosti pozabaviti se izradom domaćih kora je Marija Sertić koju pratimo na Instagramu DeSertići (vodi ga zajedno sa suprugom Ivicom).
"Godinama sam gledala mamu kako razvlači tijesto i priprema štrukle i štrudle. Kad bih je pitala za recept, uvijek bi rekla da ga nema, sve radi "po osjećaju". Nakon mnogo promatranja, napokon sam se ohrabrila i sama zamijesila tijesto. Prvi pokušaj prošao je više nego dobro, a posebno sam vagala sastojke kako bih sljedeći put znala točne omjere", priznala je Marija i otkrila nam recept za hrskave pite sa sirom koji jedva čekamo isprobati.
Ispod recepta pronaći ćete i video pa ćete vidjeti kako joj se lijepo listaju.
Pita od sira s domaćim korama
Sastojci
Za tijesto:
400 g glatkog brašna
2,5 dcl tople vode
malo ulja
prstohvat soli
Za nadjev:
svježi sir
kiselo vrhnje
1 jaje
malo soli
Priprema
Stavite brašno u posudu, dodajte sol, toplu vodu i malo ulja. Zamijesite rukama glatko tijesto. Premažite ga s obje strane uljem i ostavite da odstoji 30 minuta na toplome (posudu možete staviti u toplu vodu).
Nakon odmora, tijesto lagano razvaljajte, ponovno premažite uljem i pažljivo ga razvlačite rukama koliko ide – pazite da ne puca.
U međuvremenu pripremite nadjev: pomiješajte sir, vrhnje, jaje i malo soli.
Namažite nadjev uz duže rubove razvučenog tijesta. Prerežite tijesto po sredini i uz pomoć stolnjaka pažljivo zarolajte. Oblikujte male zvrkove (od ove količine dobit ćete otprilike 6 komada).
Po želji ih premažite s malo vrhnja.
Pecite 30 minuta na 180 °C, odnosno dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....