StoryEditorOCM
SlanoPITA ZELJANICA

Pita zeljanica gotova za manje od sat vremena: na ovaj način priprema se izuzetno jednostavno, a evo što joj daje mekoću

Piše P. M.
2. prosinca 2025. - 18:48

Pita s blitvom jedno je od najjednostavnijih jela koje možete pripremiti uz gotove kore iz dućana. Potrebno je tek nekoliko osnovnih sastojaka, a garantiramo da ćete dobiti zasitan obrok koji se savršeno uklapa u svaki dan bez obzira na vaš tempo života. Upravo takav recept, za sve one ubrzane dane bez inspiracije, kao i kada vam se jede nešto domaće, pronašli smo na TikTok profilu @quickeats_meal.

Nemojte zaboraviti preliti pitu mješavinom mineralne vode i ulja, taj će joj dodatak podariti neodoljivu mekoću, a potrudite se poslužiti je kako je običaj, uz čašu jogurta!

image
Suzanne Itzko/alamy/profimedia/Suzanne Itzko/alamy/profimedia

 

Pita zeljanica

Sastojci

200 g svježeg sira
100 ml mineralne vode
3 žlice kiselog vrhnja
3 žlice ulja
3 jaja
1 crveni luk i malo poriluka
1 veći svežanj blitve
Sol
Ulje

image
Dragomir Radovanovic/imagebroker/profimedia/Dragomir Radovanovic/imagebroker/profimedia

Postupak

Na malo ulja popržite nasjeckani crveni luk i poriluk dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckanu blitvu, posolite i kratko pirjajte. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Za nadjev umutite jaja, kiselo vrhnje i svježi sir.

Na prvu koru stavite dio nadjeva od jaja. Poklopite drugom korom, a po njoj rasporedite blitvu i još malo nadjeva. Nastavite slagati u lim za pečenje dok ne potrošite kore i sav nadjev. Pitu na kraju prelijte mješavinom mineralne vode i ulja. Pecite na 200 °C oko 30-40 minuta.

@receptiiinspiracija 🥬 Pita sa blitvom 💚 Sastojci:🧑‍🍳⬇️ gotove kore za pitu 1 veći svežanj blitve 1 crni luk + malo praziluka so, ulje Nadev 1: 3 jaja + 2–3 kašike kisele pavlake + 200 g pekarskog (sitnog) sira Preliv: 100 ml kisele vode + 3 kašike ulja Priprema: 1. Blitva fil: Na malo ulja propržiti seckan luk i praziluk. Dodati blitvu, posoliti i kratko izdinstati. Ostaviti da se prohladi. 2. Nadev od jaja: Umutiti jaja, pavlaku i sir u jednoličnu smesu. 3. Sklapanje: Na prvu koru staviti nadev od jaja. Pokriti drugom korom i preko nje rasporediti blitvu i nadev od jaja. Uviti u rolnu i formirati puža u plehu. Ponavljati dok ne potrošiš kore i fil. 4. Preliv: Pitu preliti mešavinom kisele vode i ulja. 5. Pečenje: Peći na 200°C oko 30–40 min, dok lepo ne porumeni. Rezultat: hrskava spolja, sočna unutra — idealna za doručak ili večeru! 🫶 #easyrecipe #foryou #goviral #pita #creatorsearchinsight ♬ Little Miracles - Seb Wery
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 18:48