Tko kaže da su mu dosadile pohane tikvice? Ma dajte, to samo znači da se uporno držite jednog te istog recepta, što je prava šteta jer tikvice se mogu pohati na puno, puno jako lijepih načina.
Evo, na primjer, jeste li ih ikad spojili s parmezanom i češnjakom? Da samo znate kakva je to bomba od okusa! Nema potreba da vam je opisujemo, uvjerit ćete se sami jer ćemo vam otkriti kako se pripremaju.
Tajna ovog recepta krije se u dvostrukom postupku paniranja, no prije toga je potrebno obaviti jedan mali zahvat koji jamči da će tikvice ostati mekane i sočne, ali ne i gnjecave. Vrlo je jednostavno, trebate ih samo posoliti, zatim malo pričekati da puste višak tekućine te ih potapkati kuhinjskim papirom.
Potom slijedi to famozno dvostruko paniranje. I opet je jednostavnije nego zvuči. Tikvice se najprije lagano oblože brašnom, zatim se umoče u smjesu od jaja, pa se još jednom posipaju brašnom. Zahvaljujući tome, svaki komadić će imati savršeno hrskavu, vrlo laganu i iznimno ukusnu koricu.
Sad se možda pitate kako to mislimo iznimno ukusnu. Naravno, kad vam nismo otkrili što je u smjesi s jajima. Spoj češnjaka i parmezana koji se miješaju s jajima donosi jelu poseban okus, ali i karakter, jer parmezan za vrijeme prženja postaje vrlo hrskav, pod uvjetom da tikvice ne prepečete. Pripazite dobro dok ih pržite,jer zbog sira će brzo uhvatiti tamnozlatnu boju.
Pohane tikvice
Sastojci:
2 manje tikvice
100 g glatkog brašna
2 jaja
3 žlice naribanog parmezana
2 češnja češnjaka
ulje za prženje
sol, papar
Priprema:
Tikvice operite, odrežite im krajeve i narežite ih. Pospite ih s malo soli i ostavite da odstoje 5 do 10 minuta. Zatim ih temeljito posušite kuhinjskim papirom ili čistom krpom.
Uvaljajte tikvice u tanki sloj brašna i otresite višak. U posebnoj zdjeli umutite jaja s naribanim parmezanom, protisnutim češnjakom i paprom.
Svaki komad najprije umačite u pripremljenu smjesu s jajima, a zatim ponovno u brašno.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite tikvice u manjim količinama, sa svake strane po 2 do 3 minute, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....