StoryEditorOCM
Slanoručak za poželjeti

Punjene lignje po jednostavnom, ali odličnom receptu. Sve sastojke vjerojatno imate pri ruci, a jeste li znali da možete...

Piše T. S. M.
14. studenog 2025. - 09:05

Ako ste se odlučili pripremiti lignje i pritom volite kad su lijepo nadjevene, nudimo vam odličan, a vrlo jednostavan recept za punjene lignje. Saastojke za nadjev ima manje više svaka kuhinja, ali za caku koju ćemo vam otkriti ne zna svaka kuharica. Naravno da ćemo vam je otkriti, a otkrit ćemo vam još jedan zgodan trik.

Počnimo po redu pripreme. Koliko ste se puta izgnjavili puneći lignje? Lako je s velikima, njih možete napuniti žlicom, no što koad su male? E tu nastupa - pirja. Da, sobro ste preveli s dalmatinskog, mislimo na lijevak. Umetnite ga u lignju i pomoću njega ubacite nadjev. Bit ćete gotovi u čas posla. Slično se možete snaći i s komadom folije, samo ga presavijete više puta kako bi bio čvršći i oblikujte lijevak.

Evo vam sad i druga caka, ova se tiče termičke obrade. Punjene lignje najčešće se ubace u teću, no moguće ih je pripremiti i na žaru. Ako vam se ne da ložiti vatru, upalite gril tavu, a ako vam ona nije pri ruci, imate još jednu opciju: punjene lignje mogu se jednostavno ubaciti u škrovadu i zatim u pećnicu. Bit će odlične.

Punjene lignje

Sastojci

500 g liganja
4 žlice krušnih mrvica
4 češnja češnjaka
1 jaje
sjeckani peršin
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema

Skuhajte jaje utvrdo pa ih pustite da se ohlade.

Lignjama otkinite krakove i glavu pa ih očistite.

Krakove, peršin i češnjak nasjeckajte, a tvrdo kuhano jaje zgnječite vilicom. Pomiješajte krakove, jaje i začine s krušnim mrvicama, solju i paprom. Smjesu prelijte uljem i promiješajte pa nadjenite lignje.

Lignjama otvor zatvorite čačkalicom kako nadjev ne bi iscurio pa ih složite u posudu za pečenje premazanu uljem i pecite na 190 stupnjeva uz povremeno okretanje, dok se ne zapeku sa svih strana. Druga opcija je složiti lignje u teću, na hladno ulje, pa ih pokrivene pirjati nekoliko minuta dok ne uhvate boju i ne omekšaju. Također ih možete ispeći na gradelama ili grilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 11:59