Jesen u Dalmaciji u znaku je grožđa, maslina i - liganja. I dok ih neki guštaju brati, odnosno loviti, drugi s ovim namirnicama uživaju pripremati prave specijalitete. Malo sastojaka, a okus vrhunski, poput dobrog domaćeg vina, pažljivo usoljenih maslina i lignja u padeli.
Međutim, s vremena na vrijeme isplati se malo komplicirati pa se masline mogu usoliti na neki novi način (ovdje ćete pronaći odličnu ideju), dok se lignje, primjerice, mogu puniti. E, neš ti punjenih liganja, to svak zna napravit, reći će neki. Zna, zna, ali ni to ne mora uvijek biti obavljeno na isti način.
Zašto ih ne biste pripremili po ovom receptu? U nadjevu je, pored standardnih sastojaka još par lipih stvari koje će razveseliti svakog bonkulović. Guštajte!
Punjene lignje s parmezanom
Sastojci:
100 g ribanog parmezana
50 g krušnih mrvica
200 ml umaka od rajčice
50 ml bijelog vina
1 žličica kapara
4 veće lignje ili 8 manjih
4-8 crnih maslina
2 jaja
2 režnja češnjaka
2 fete kruha
sjeckani peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Lignjama uklonite glave i utrobu, odstranite im kost pa ih operite, ocijedite i posušite. S glave maknite oči i kljun te nasjeckajte krakove. S tijela odrežite krila pa i njih nasjeckajte.
Krakove i krila propirjajte na maslinovu ulju, dodajte im jedan nasjeckani režanj češnjaka te narezane kapare i masline. Pirjajte par minuta pa maknite s vatre, umiješajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte.
Napunite lignje nadjevom, ali ne do kraja, kako biste mogli otvor uhvatiti čačkalicom (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja).
Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i preostali režanj češnjaka zgnječen ili prerezan na pola pa dodajte lignje, pirjajte sve oko minutu pa zalijte vinom. Kratko pirjajte dok ne ispari alkohol pa sve prebacite u posudu prikladnu za pećnicu i zalijte pasiranom rajčicom (druga je opcija dodati malo vode i preskočiti rajčice), sve lagano posolite pa pecite dvadesetak minuta na 180 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....