Punjene paprike u ovo su vrijeme mnogima na jelovniku, ali neki zbog toga - pate. Tek nakon što ih pojedu. Muči ih probava ovog jela koje se tradicionalno pojačava zaprškom. Omiljeni dodatak jelima teško je probavljiv, a paprike bez njega nekako i nisu baš ono što priželjkujemo dok ih punimo i kuhamo, zar ne? Ipak, postoji rješenje za taj problem, samo treba ubaciti... e, nije dodatni sastojak, nego dodatni korak u pripremi. Bez brige, nije teško.
Punjene paprike posebno su ukusne kada ih prvo kratko ispirjate na masti ili ulju, a tek potom zalijete sokom od rajčice ili juhom. Na taj način meso i paprika razviju puniji, zaokruženiji okus, a jelo postane toliko bogato da mu nije potrebna zaprška. Ovo je klasičan domaći recept koji poštuje tu jednostavnu, ali zlata vrijednu kuharsku logiku.
Punjene paprike
Sastojci:
8 paprika babura
25 dag mljevene govedine
25 dag mljevene teletine, janjetine ili svinjetine
komadić pancete
malo nasjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
1 žlica masti ili ulja
1 luk
1 jaje
1 žlica masti i 1 žlica ulja za pirjanje
sok od rajčice
malo koncentrata rajčice
juha po potrebi
sol, papar
Priprema:
Operite paprike, odrežite poklopce i pažljivo im odstranite sjemenke.
Mesu dodajte nasjeckanu pancetu, usitnjeni peršin i naribani češnjak.
Na žlici masti ili ulja popržite nasjeckani luk dok ne omekša i lagano požuti. Dodajte meso i kratko propirjajte. Ohladite smjesu, začinite je solju i paprom te umiješajte jaje. Dobro izmiješajte.
Napunite paprike pripremljenim nadjevom.
U široj posudi zagrijte mast i ulje, posložite paprike, poklopite ih i pirjajte u vlastitom soku. Povremeno protresite posudu umjesto da miješate.
Nakon što paprike omekšaju, zalijte ih sokom od rajčice ili juhom. Po želji dodajte i malo koncentrata rajčice za puniji okus. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko pola sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....