Planirate li Praznik rada provesti uz roštilj, imamo ideju kojom ćete cijelo društvo najprije zaprepastiti, a zatim oduševiti. Pazite ovo: punjene paprike s roštilja. Ideja je zapravo sasvim logična, jednom kad počnete razmišljati izvan zacrtanih okvira. Volite paprike na žaru, volite punjene paprike... zašto to ne spojiti? Naravno, neće biti klasičnog crvenog šuga, ali zato hoće bijelog umaka, no polako, on dolazi kao šećer na kraju.
Sad kad vam je poupustio prvi šok, promislite malo o ovoj ideji. Paprike imaju oblik koji nas jednostavno mami da ih napunimo slasnim nadjevima, a kako se mogu jesti i sirove, zapravo uopće nije važno hoće li se one za vrijeme pripreme potpuno ispeći. Dovoljno je da se malo smekšaju i uhvate onu neodoljivu aromu hrane ispečene iznad vrele žerave. Jasno, ako želite, možete ih i potpuno ispeći, ali u tom slučaju budite spremni da će to potrajati dvadesetak minuta.
Upravo zbog činjenice da se možda neće u potpunosti ispeći, za punjene paprike s roštilja koriste se nadjevi kojima nije nužna potpuna termička obrada, poput kuhane riže, sira, sjeckane šunke i tome sličnog, no ako želite, možete ih napuniti čak klasičnim nadjevom u kombinaciji mesa i riže, samo što ćete oba sastojka trebati najprije skuhati, odnosno ispirjati.
Donosimo vam zgodan recept za punjene paprike s roštilja uz napomenu da se ne morate držati našeg odabira sastojaka za nadjev, ali trebali biste se pridržavati uputa za pripremu. Želite li jelo malo pojačati mesom, u nadjev ubacite sjeckanu pancetu za okus dodatno protkan aromom dima ili pak izbacite tikvicu i umiješajte oko 150-200 g mljevenog mesa prethodno prodinstanog s nasjeckanim lukom. Ako ste pravi gurman, nećete zaboraviti paprike prije stavljanja na roštilj omotati tankim feticama pancete...
Na kraju ćete pronaći i upute za gore spomenuti bijeli umak.
Punjene paprike s roštilja
Sastojci:
6 većih paprika babura (ili 8 rog paprika)
150-200 g mljevenog mesa (opcionalno)
100 g kuhane riže
100 g feta sira
2 žlice grčkog jogurta (ili 1 jaje)
2 žlice maslinovog ulja
1 tikvica (opcionalno)
mladi luk
svježi peršin
ulje
sol, papar
Priprema:
Operite paprike, prerežite ih po dužini i izvadite sjemenke pa ih premažite izvana i iznutra s malo maslinovog ulja te ih blago posolite. Ako su paprike okruglaste i mogu stabilno stajati uspravno, možete ih odrezati i na klasičan način, a u tom slučaju vrh sačuvajte i koristite kao poklopac
Koristite li mljeveno meso u nadjevu, najprije ga prodinstajte s nasjeckanim lukom, solju i paprom. Pustite ga da se hladi dok pripremate ostale sastojke
Za nadjev naribajte tikvicu, ocijedite je od viška vode pa joj dodajte nasjeckani mladi luk i peršin, kuhanu rižu, nadrobljeni feta sir, malo soli i papar te sve povežite jajem ili jogurtom. Dodajte meso ako ga koristite pa promiješajte.
Napunite polovice paprika do 90%, ako želite sočniji nadjev poklopite ih papirom za pečenje ili aluminijskom folijom pa ih pecite na srednje jakoj vatri 10-20 minuta, ovisno o veličini paprike i tome koliko ih želite ispeći. Kad na kori dobiju tamne mrlje, to je znak da su gotove.
Brzi bijeli umak
Sastojci:
1 čaša jogurta
2 žlice krem sira
1 režanj češnjaka
svježi peršin ili kopar
malo maslinovog ulja
svježe mljeveni papar
sol
Priprema:
Zgnječite krem sir vilicom, dodajte mu naribani češnjak i sjeckani peršin ili kopar. Umiješajte ostale sastojke i pospremite umak u hladnjak do osluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....