StoryEditorOCM
Slanoodličan način

Recept za leću tako dobar da je nacionalni specijalitet: evo kako Španjolci od priprostog sastojka dobiju feštu od okusa

Piše T. S. M.
31. listopada 2025. - 08:10

Ako želite iskušati odličan način pripreme leće, koji se ne razlikuje pretjerano od onoga koji ovdje volimo, savjetujemo vam da isprobate recept za jelo koje se zove lentejas estofadas, što znači leća na gulaš. Po nazivu vjerojatno pogađate da je riječ o španjolskom jelu, a za to što smo se odlučili poviriti u španjolsku kuharicu imamo jako dobar razlog.

U Španjolskoj se leća ne smatra prilogom nego glavnim jelom, a kad se spoji s jednim omiljenim sastojkom, od glavnog jela postaje - nacionalni specijalitet.

Lentejas estofadas priprema se od leće koja se kuha s lukom, češnjakom, mrkvom, paprikom i rajčicom, uz dodatak lovorova lista i mljevene paprike, no sastojak koji ovo jelo čini specijalitetom je chorizo, aromatična kobasica koja otpušta masnoću i začine, stvarajući gust i mirisan umak koji predivno obogaćuje jelo.

image
Hughes Herve/hemis.fr/Hemis Via Afp

Leća se kuha polako, na tihoj vatri, dok ne postane meka, ali ne i raskuhana. Jelo se ne miješa previše, jer se tako zadržavaju tekstura i prirodna gustoća. Na kraju se dodaje malo maslinova ulja, a u nekim dijelovima Španjolske, osobito u Andaluziji, u lonac se tijekom kuhanja stavlja i komad šunke ili slanine koji dodatno podiže okus jela.

Poslužuje se toplo, najčešće uz kruh i čašu vina, i jede polako, žlicu po žlicu. Iako je to jednostavna kombinacija leće i povrća, svaka kuća za gulaš od leće ima svoj recept, pa negdje prevladava slatkoća paprike, a negdje jačina kobasice.

image
Shutterstock

Lentejas estofadas (leća na gulaš)

Sastojci

300 g suhe smeđe ili zelene leće
150 g kobasice chorizo
100 g pancete
200 g pelata 
1,2 l vode ili povrtnog temeljca
2 žlice maslinova ulja
1 žličica slatke paprike
1 luk
1 mrkva
1 zelena paprika
1 lovorov list
sol, papar

Priprema

U loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte narezanu pancetu. Kad se počne topiti i lagano zažuti, dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i papriku pa pirjajte nekoliko minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte pelate ili sitno nasjeckane rajčice, pospite slatkom paprikom i promiješajte.

Ubacite chorizo narezan na fetice i pirjajte još nekoliko minuta da kobasica pusti aromu. Dodajte leću, lovorov list i prelijte vodom ili temeljcem tako da sve bude pokriveno. Kad provrije, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 40 minuta, dok leća ne omekša, a varivo se ne zgusne.

Pred kraj kuhanja posolite i popaprite. Po želji dodajte još malo tekućine ako želite rjeđu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 23:46