StoryEditorOCM
Slanomoćan okus i djelovanje

Recept za najbolju pileću juhu star je stoljećima, a osvaja na prvi zalogaj: ovo je njena tajna, svaka žlica je likarija

Piše T. S. M.
24. listopada 2025. - 08:10

Čim zahladi,a dani se skrate, juha nam postaje jedno od omiljenih jela, a po mnogima nema bolje od domaće pileće juhe. Takva juha, prema popularnom vjerovanju, ali i prema znanstvenim istraživanjima, krijepi i liječi pa je savršeno jelo za sezonu prehlada, gripe i sličnih boljki koje nam dolaze s hladnijim vremenom i duljim boravkom u zatvorenim prostorima.

Međutim, neki pileću juhu ne žele vidjeti čak ni kad su bolesni jer im je bezukusna, bljedunjava i bljutava. Idući put kad čujete da netko na taj način opisuje juhu od piletine, uputite ga da to ne mora biti tako.

Tajna najbolje pileće juhe

Postoje različite vrste pileće juhe, a jedna od vrlo popularnih (i po našem mišljenju jako dobrih) stiže iz turske kuhinje. Naziva se tavuklu sebzeli şehriye çorbası, no to vam je manje bitno, puno je važnije znati što tu juhu, čiji se svaki zalogaj smatra pravom likarijom, čini tako posebnom.

Ponajprije, to je stoljetni recept koji spaja piletinu s bogatom mješavinom sezonskog povrća, obično luka, mrkve i paprike, ali na malo drugačiji način. Naime, za razliku od mnogih naših juha, tijekom čije pripreme sastojke ubacujemo u lonac ispunjen vodom, u ovoj se vrsti juhe meso i povrće najprije kratko preprže na ulju ili maslacu, često uz dodatak koncentrata rajčice, što okusu jela daje karakterističnu, pomalo karameliziranu notu.

Zanimljivo je i da se ova juha, osim sa svježim peršinom, kao što neki od nas vole, poslužuje s prstohvatom svježeg origana ili čak metvice, što joj daje poseban, pomalo nesvakidašnji okus. Kao šećer na kraju zapravo dolazi - kiselina. Turci, naime, ovakvoj juhi vole prilikom posluživanja dodati i par kapi limuna. Taj mali dodatak dodatno balansira okus i čini ovu izvrsnu juhu još boljom.

Ali nemojte nam vjerovati na riječ. Radije isprobajte recept za (po mnogima) najbolju pileću juhu!

Turska pileća juha

Sastojci

500 g piletine
100 g šehrije (tanka turska tjestenina)
1,2 l pilećeg temeljca
1 žlica maslinova ulja
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica paprike u prahu
1 manji luk
1 mrkva
1 kapija ili crvena paprika
1/2 limuna (po želji)
1-2 prstohvata sušene metvice
svježi peršin
sol, papar

Priprema:

Zagrijte ulje u većem loncu i dodajte sitno nasjeckani luk. Kad omekša, dodajte na kockice narezanu mrkvu i papriku pa kratko pirjajte. Umiješajte koncentrat rajčice, pospite paprikom pa promiješajte. Ulijte temeljac i dodajte piletinu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok meso ne omekša.

Piletinu izvadite, nasjeckajte i vratite u lonac. Zatim dodajte šehriju i kuhajte još nekoliko minuta, dok tjestenina ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite toplo, posuto svježim nasjeckanim peršinom i metvicom te pokapano sokom limuna (po želji).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 08:12