StoryEditorOCM
SlanoVRIJEDI TRUDA

Šarena kisela salata sa zelenim rajčicama: starinski recept za zimnicu koji ćete zavoljeti i ponavljati iz sezone u sezonu

Piše K.V.
12. kolovoza 2025. - 17:16

Kiselo povrće savršeno prati mnoga jela poput mesnih toćeva, pečenki, roštilja... Iako na izbor imamo gomilu industrijskih proizvoda, vrijedi se potruditi oko vlastite zimnice jer je ukusnija i kvalitetnija. Zato evo jedan stari recept za kiseliš, odličnu salatu u kojoj možete uživati cijelu zimu.

image
Shutterstock

Ova salata posebna je jer sadrži zelene, nedozrele rajčice. Ako ih niste probali iznenadit će vas kako su dobre u ovom izdanju! Niste li sigurni oko količine octa radije ga dodajte manje jer ga uvijek možete dodati pri serviranju, a u kozerviranju on u ovom slučaju nema primarnu sigurnosnu ulogu jer se salata kao i tegle pasteriziraju, odnosno steriliziraju. Ipak, svakako utječe na očuvanje lijepog izgleda povrća. Za zimnicu birajte svježe i zdravo povrće, nipošto nemojte misliti da je kiseljenje zgodan način za spasiti odstajalo povrće! Od ove količine povrća možete napuniti otprilike 12 tegli od 720 ml, ali uvijek je bolje sterilizirati koju teglicu više.

Šarena kisela salata

Sastojci

2 kg luka
2 kg zelenih rajčica
2 kg paprike
1/2 kg mrkve
150 g soli
150 g šećera
3 l vode
1/4 l ulja
bijeli ocat
papar u zrnu

Priprema

Povrće izrežite: kapulu na polumjesece, paprike na trake, mrkvu na kolutice, rajčice ovisno o tome kakve imate, ali onako kako biste ih inače narezali za salatu. Nemojte da vam komadi budu predebeli, luk i mrkva oko 2 mm, paprika do 5. U loncu odgovarajuće veličine zakuhajte vodu sa šećerom, soli, uljem, octom i paprom. Količinu octa i papra prilagodite vlastitom ukusu. Savjetujemo da ne prekiselite otopinu i da stavite između 0,5 i 0,75 L octa. U prokuhanoj tekućini blanširajte povrće. Ako želite mrkvu možete prethodno skuhati da bude mekša, ako volite "življu" mrkvu narežite je na takne kolute i blanširajte skupa s ostalim povrćem.

U pećnici sterilizirajte tegle tako da ih zagrijavate na 100 °C barem pola sata. Poklopce također. Oprezno koristeći čistu krpu i čisti kuhinjski pribor vadite vruće tegle iz pećnice i punite ih salatom, prvo dobro utisnite povrće, zatim prelijte otopinom. Zatvorite teglu i okrenite je naopako, na poklopac. Pustite da tako stoji preko noći. Pohranite na hladno i tamno mjesto. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:01