Nakon nedavnih kiša uz još uvijek toplo, ljetno vrijeme, mnoge samonikle biljke nanovo su potjerale mlade izdanke pa time otvorile i svoju jesensku sezonu, nakon one proljetne. Često su prava riznica vitamina, minerala, antioksidansa, a u ovom slučaju i proteina, što je vrlo netipično za jednu lisnatu biljku. Vrlo lako moguće da je imate u svojoj blizini jer za nju vrijedi pravilo da premda samonikla uvijek raste blizu ljudi. Riječ je o koprivi, nutritivno jako bogatoj namirnici, a uz to i vrlo ukusnoj. I naravno, besplatnoj!
Kopriva ima blag okus, zelen i pomalo orašast; uspoređuju ga sa špinatom pa iako ima sličnosti ipak je kopriva drugačijeg okusa. Ali zato se fantastično uklapa u sva jela u kojima biste inače koristili špinat, što znači da ih možete kombinirati ili čak u potpunosti zamijeniti špinat koprivom. Jednako tako, usporedba vrijedi i za blitvu, a naravno, kopriva je odlična i u mišanci. U prehrani se koriste sasvim mladi, mekani izdanci jer stariji listovi, iako nisu otrovni i nejestivi, nisu tako ukusni i tvrdi su.
Što se tiče nutritivne vrijednosti i ljekovitosti koprive, to je tema za sebe. U narodnoj medicini dobro je poznata i ima razne primjene, a i nutricionisti je visoko cijene. Djeluje povoljno na ublažavanje anemije jer obiluje željezom i vitaminom C koji poboljšava apsorpciju željeza, smanjuje mogućnost pojave bubrežnih kamenaca, pomaže imunitetu i ljepoti kože i kose, a djeluje povoljno i na prostatu. Uglavnom, dugačak je popis tegoba koje ublažava, kao i nutrijenata koje sadrži.
Donosimo vam zgodan recept za savijaču od koprive i sira. Savijaču od sira sa špinatom rijetko tko ne voli, pa smo sigurni da će vam se svidjeti i ova verzija s koprivom. Odličan je izbor za ručak, večeru, a s obzirom da je dobra i ohlađena može biti užina. Koristite li kupovne kore priprema je zaista brza i jednostavna, pa iskoristite priliku i napunite vaš organizam zdravljem prije skore zime!
Savijača od sira i koprive
Sastojci
500 g koprive
500 g svježeg sira
2 jaja
1 vrhnje
pakiranje kora za savijače (500 g)
maslac ili ulje
sol
Priprema
Listove operite, očistite i nasjeckajte. Pomiješajte sir, vrhnje i jaja pa dodajte nasjeckane listove koprive. Probajte okus i dodajte soli po potrebi, a to ovisi o siru.
Svaku koru premažite uljem ili otopljenim maslacem. Na jednu stranu rasporedite nadjev pa zarolajte, a postpupak ponavljajte dok ne potrošite nadjev i kore. Ovisno o korama možete koristiti dvije odjednom. Namastite pleh uljem i na njega slažite svaku rolu.
Pecite na 180 ºC dok ne porumeni, otprilike 35 - 40 min. Pečenu savijaču pokrijte krpom i pustite da se malo prohladi, zatim je režite i poslužite uz jogurt.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....