Fažoleti su među prvim tipično ljetnim namirnicama koje možemo naći na tržnicama, a njihova sezona proteže se kroz cijelo ljeto. Zbog visokog udjela vlakana ne samo da su blagotvorni za našu probavu i crijevnu mikrofloru, nego odličan saveznik kod gubitka viška kilograma jer nas dugo drže sitima.
Postoji zaista mnogo sorti mahuna. Kad naiđete na plosnate žute svakako isprobajte ovaj recept! Istina, na našim pazarima najčešće nalazimo zelene tanke, zatim iste takve žute. Tako da ako već imate neku drugu vrstu nemojte odustati jer iako jako jednostavno zbog dodatka timijana ovo jelo postaje specijalitet. Osim toga, tu su i cherry rajčice, još ako imate domaće...
Široke mahune s timijanom, cherry rajčicom i češnjakom
Sastojci:
450 g žutih mahuna
200–250 g cherry rajčica
2 žlice maslinova ulja
nekoliko grančica svježeg timijana
2 češnja češnjaka
1 ljutika ili mladi luk srebrenac
Priprema:
Mahune očistite, ako su preduge prerežite na kraće komade. Stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu dok ne postanu al dente, mekane, ali još uvijek hrskave. Izvadite ih, ocijedite i ostavite sa strane.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu ljutiku ili luk i pirjajte 4-5 minuta dok luk ne omekša. Umiješajte češnjak i timijan i kratko pirjajte dok ne zamiriše (oko 30 sekundi do 1 minute). Dodajte prepolovljene cherry rajčice i nastavite kuhati dok ne omekšaju i lagano puste sok (2-3 minute).
Dodajte prethodno kuhane i ocijeđene mahune u tavu. Miješajte drvenom žlicom kako bi se mahune obložile začinjenim uljem i rajčicama. Po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja.
Kad se mahune potpuno zagriju, maknite s vatre i poslužite tople.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....