Krumpir, luk i jaja namirnice su koje bi nam uvijek trebale biti pri ruci. S tim osnovnim sastojcima ne morate brinuti da ćete ostati gladni, dovoljno ih je spojiti u nešto nalik musaki iz tave i dobit ćete jedno od najpoznatijih i najukusnijih jela koje se može poslužiti u svako doba dana, bilo za doručak, ručak ili večeru.
Riječ je o receptu koji svoje korijene ima u španjolskoj kuhinji, gdje ga mnogi znaju kao španjolski omlet ili tortilju de patatas. Nastao je u skromnim vremenima, kada je od jednostavnih namirnica trebalo pripremiti obrok koji će zasititi, a danas se, osim u domovima, često nalazi i na jelovnicima restorana.
Priprema ne traži mnogo vremena ni vještine, a rezultat je uvijek zahvalan: ukusno jelo koje se lako prilagođava vlastitom ukusu. Možete se poigrati dodacima poput svježeg peršina, pancete ili malo sira, no i u najjednostavnijoj verziji ovaj će klasik ispuniti sva očekivanja.
Španjolski omlet
Sastojci:
500 g krumpira
150 ml maslinovog ulja
6 jaja
1 luk
1/4 vezice peršina
sol, papra
Priprema:
Krumpir operite i očistite pa ga narežite na ploške, a luk nasjeckajte na tanke polumjesece.
U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte krumpir i luk te ih djelomično poklopite i pirjajte na laganoj vatri oko pola sata uz povremeno miješanje. Kad krumpir omekša, krumpir i luk izvadite iz tave i stavite sa strane, a ulje ostavite u tavi (dio možete odliti).
Razmutite jaja sa soli, dodajte im krumpir s lukom i sjeckani peršin pa ih ubacite u tavu. Pržite dok se jaja ne stegnu pa omlet okrenite i pržite ga još par minuta
Okrenite još dva puta, da uhvati koricu pa prebacite na tanjur i ohladite 10-ak minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....