StoryEditorOCM
Slanoispecite ga odmah

Sirotinjski sastojci, a okus božanstven: starinsko jelo nastalo je u nuždi, a danas je specijalitet, nude ga restorani

Piše T. S. M.
30. rujna 2025. - 07:05

Krumpir, luk i jaja namirnice su koje bi nam uvijek trebale biti pri ruci. S tim osnovnim sastojcima ne morate brinuti da ćete ostati gladni, dovoljno ih je spojiti u nešto nalik musaki iz tave i dobit ćete jedno od najpoznatijih i najukusnijih jela koje se može poslužiti u svako doba dana, bilo za doručak, ručak ili večeru.

image
Makoto Miyazaki/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Riječ je o receptu koji svoje korijene ima u španjolskoj kuhinji, gdje ga mnogi znaju kao španjolski omlet ili tortilju de patatas. Nastao je u skromnim vremenima, kada je od jednostavnih namirnica trebalo pripremiti obrok koji će zasititi, a danas se, osim u domovima, često nalazi i na jelovnicima restorana.

Priprema ne traži mnogo vremena ni vještine, a rezultat je uvijek zahvalan: ukusno jelo koje se lako prilagođava vlastitom ukusu. Možete se poigrati dodacima poput svježeg peršina, pancete ili malo sira, no i u najjednostavnijoj verziji ovaj će klasik ispuniti sva očekivanja.

image
Shutterstock

Španjolski omlet

Sastojci:

500 g krumpira
150 ml maslinovog ulja
6 jaja
1 luk
1/4 vezice peršina

sol, papra

Priprema:

Krumpir operite i očistite pa ga narežite na ploške, a luk nasjeckajte na tanke polumjesece.

U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte krumpir i luk te ih djelomično poklopite i pirjajte na laganoj vatri oko pola sata uz povremeno miješanje. Kad krumpir omekša, krumpir i luk izvadite iz tave i stavite sa strane, a ulje ostavite u tavi (dio možete odliti).

Razmutite jaja sa soli, dodajte im krumpir s lukom i sjeckani peršin pa ih ubacite u tavu. Pržite dok se jaja ne stegnu pa omlet okrenite i pržite ga još par minuta

Okrenite još dva puta, da uhvati koricu pa prebacite na tanjur i ohladite 10-ak minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 00:52